Μύκονος
Το νησί της Μυκόνου
Μύκονος
Το νησί της Μυκόνου

Λίγο πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησης βρίσκεται η νέα επένδυση της αραβικών συμφερόντων AGC Εquity Partners στη θέση Καραπέτης-Άνω Μέρα- στη Μύκονο, ύστερα από την γνωμοδότηση (υπ’ αριθμ. 87/20202) του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας κρίνεται νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Η γνωμοδότηση βέβαια, του Ανωτάτου Δικαστηρίου περιλαμβάνει και ορισμένες παρατηρήσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες μένει να φανεί εάν θα ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την κατάρτιση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, το περασμένο Φθινόπωρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ. Αντίθετα, ο Δήμος Μυκόνου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΣΕ με το σκεπτικό ότι θα πρέπει ύστερα «από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις” στο νησί. Πάντως, τα βλέμματα των επενδυτών της AGC, που είναι γνωστοί από το project στον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι στραμμένα στη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφότου θα έχει προηγηθεί η προσαρμογή από το υπουργείο Περιβάλλοντος των παρατηρήσεων του ΣτΕ.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο που θα υλοποιήσει η εταιρεία Blue Iris, θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Ειδικότερα, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης νοτιανατολικά της Μυκόνου, η AGC -που είναι γνωστή από την επένδυσή της στον Αστέρα Βουλιαγμένης- θα αναπτύξει ξενοδοχείο 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικό λιμένα, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ.

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ του έργου, η δόμηση και η κάλυψη του συγκροτήματος δεν θα υπερβαίνουν τα 7.921 τ.μ. και 5.281 τ.μ., αντίστοιχα, με τον συνολικό όγκο των κτηρίων, που δεν θα υπερβαίνουν τα 7,5 μέτρα, να είναι 435,6 χιλ. τ.μ. Θα κατασκευαστούν ακόμη, 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

Τα κτήρια, που θα αναπτυχθούν, περιλαμβάνουν:

– 94 δωμάτια με σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010 τ.μ.

– Κτίριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250 τ.μ.

– Ελληνικό Καφενείο, περίπου 100 τ.μ.

– Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200 τ.μ.

– Εστιατόριο περίπου 160 τ.μ.

– Καταστήματα περίπου 60-80 τ.μ. έκαστο

– Kids Club -Παιδικός Σταθμός 150 τ.μ.

– Κελί – Ταβέρνα περίπου 100 τ,μ,

– Κτίριο SPA 500 τ.μ.

– Υπαίθριο Θέατρο

– Πισίνα 5μ. X 20 μ.

– Μικρό παρεκκλήσι

Αναφορικά με τον τουριστικό λιμένα, η μελέτη της επένδυσης σημειώνει ότι η χωροθέτησή του θα προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού διακοπών με σκάφος και διαμονής σε ξενοδοχείο/χερσαίο κατάλυμα, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα υψηλής οικονομικής επιφάνειας.