Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λύση για περίπου 200.000 ενστάσεις που ήταν στον αέρα λόγω υποστελέχωσης προσωπικού του Κτηματολογίου, φέρνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, με ένα κλικ, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες του κλάδου, θα έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώνουν άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες.

Αναλυτικότερα:

  • Μετά τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες, δικηγόροι, κλπ) θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν  και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία που ανήκουν στο Φορέα. 
  • Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις  θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο. 

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούσε πονοκέφαλο στην διοίκηση του Κτηματολογίου ήταν η υποστελέχωση του προσωπικού η οποία οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις, μεταξύ αυτών και στην εξέταση των ενστάσεων. Αποτέλεσμα αυτού, περί τις 200.000 αντιρρήσεις να στοιβάζονται σε συρτάρια και οι πολίτες που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, να βρίσκονται στο… περίμενε για να προχωρήσουν σε δικές τους υποθέσεις. 

Με τις αλλαγές που προωθούνται:

  • θα μπορούν να στελεχώνονται όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς.
  • θα μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη. Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, αυτό σημαίνει ότι τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούν να εξετάζουν υποθέσεις όλης της Ελλάδας   γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση ( Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λειβαδιά, αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο (ΚΤΙΜΑ -16) δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης ) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το Γραφείο Κτηματογράφησης (δηλαδή τον ανάδοχο που τρέχει το πρόγραμμα). Και από τα μέσα Ιουνίου 2020 και έπειτα, θα γίνει προσπάθεια να ισχύει για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα από το σπίτι ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει δήλωση, να ελέγξει τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης, να υποβάλλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να δει τα τελικά στάδια της κτηματογράφησης, να εκτυπώσει το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης, να εκτυπώσει το νέο έντυπο οφειλής του παγίου τέλους σε περίπτωση που το παλιό έχει εκδοθεί πριν από τις 2 Ιουλίου 2016 και δεν έχει εξοφληθεί και να μεταβιβάσει αντίγραφο του μετεγγραμμένου συμβολαίου.

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια: τί προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Τι άλλες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 

 

  • Αναθεωρείται η διαδικασία πρόσληψης των Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για θέσεις επί θητεία πέντε ετών (που μπορεί να ανανεώνεται), τις οποίες μπορούν να καταλάβουν και υπάλληλοι και ιδιώτες. Οι αιτήσεις των υποψηφίων μπορούν να αφορούν και περισσότερες από μία προκηρυσσόμενες θέσεις. Η επιλογή των Προϊσταμένων διενεργείται από τριμελή Επιτροπή Επιλογής Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που ορίζεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ οι επιλεγέντες διορίζονται με απόφαση του υπουργού.

 

  • Προβλέπεται ότι δύναται να προσλαμβάνει ο Φορέας προσωπικό με συμβάσεις μίσθωσης έργου.
  • Επιστρέφουν οι 29 δικηγόροι που έφυγαν μετά την αλλαγή του Φορέα από ΕΚΧΑ σε Ελληνικό Κτηματολόγιο. 
  • Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
  • Με την παράγραφο 4, προβλέπεται ότι για το προσωπικό που μεταφέρεται από ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία στον Φορέα, πλην δικηγόρων, λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική του κατάταξη τα τυπικά προσόντα και ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε στα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία,