εικόνα από το lobby των γραφείων της skroutz ΑΕ στη Νέα Ιωνία
εικόνα από το lobby των γραφείων της skroutz ΑΕ στη Νέα Ιωνία
Πηγή Εικόνας: skroutz

Κάπως ξαφνικά, χωρίς να έχει ακουστεί κάτι ιδιαιτέρως στην αγορά, η Skroutz ΑΕ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, 21η Απριλίου 2020, ότι προχώρησε σε συμφωνία με την CVC Capital Partners, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, για την απόκτηση από την τελευταία μειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Όπως συνηθίζεται σε αρκετές περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο, δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της συμφωνίας, ούτε η αποτίμηση του skroutz που πηγάζει από αυτή. Ωστόσο, ως αίσθηση μέτρου, σημειώνεται ότι πριν από δύο και κάτι χρόνια, η αποτίμηση της εταιρείας που επιτεύχθει με τράπεζες, στο πλαίσιο εξαγοράς από τους νυν μετόχους (Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Αυγουστίδης και Βασίλης Δήμος, μαζί με στελέχη) – με τη βοήθεια άλλου fund – του 50% των μετοχών που είχαν περάσει σε αυτές από τον αρχικό μέτοχο Dionic, ανέρχονταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Με ενδιαφέρον αναμένεται να γίνει γνωστό το ποσό της συμφωνίας με τη CVC ώστε να υπάρχει νεότερη εκτίμηση της αποτίμησης της εταιρείας.

Η νέα αυτή συνεργασία με την CVC Capital Partners – αποτέλεσμα συζητήσεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019 – διευρύνει τις δυνατότητες της εταιρείας για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δυναμική της ομάδας της Skroutz για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Skroutz αναφερόμενος στη συμφωνία, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κλείνοντας τα 15 χρόνια από τη δημιουργία του Skroutz, κάνουμε ένα νέο βήμα στην ιστορία της εταιρείας. Η συμφωνία μας με την CVC Capital Partners είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής πορείας ετών και συνεχούς προσπάθειας για εξέλιξη. Έρχεται δε σε μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία, προκειμένου να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο, βελτιστοποιώντας την αγοραστική εμπειρία των χρηστών, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τα συνεργαζόμενα καταστήματα».

Η συναλλαγή αυτή υπόκειται στην έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η Skroutz Α.Ε., η οποία απασχολεί 300 εργαζόμενους, ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαχειρίζεται τη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών www.skroutz.gr, στην οποία προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια προϊόντα σε πάνω από 4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα της εταιρείας τα καταστήματα που «φιλοξενεί» αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 4402. Το www.skroutz.gr έχει εδραιωθεί στην αντίληψη των καταναλωτών ως η κορυφαία ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, καταγράφοντας σε μηνιαία βάση 8,5 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις.

Όπως αναφέρει η ίδια, η Skroutz ΑΕ, με έδρα την Αθήνα, είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της. Πρόσφατα η εταιρεία επεκτάθηκε και στις εφαμρογές online παραγγελιών και delivery φαγητού Skroutz Food. Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην αγορά προκαλεί περιοδικά το skroutz.gr με την ανακοίνωση των προτιμήσεων των πελατών του, λόγω του μεγέθους του για την ελληνική αγορά, ενώ έχει δημιουργηθεί και nickname καταστημάτων που δουλεύουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο – κάνοντας χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας για τιμές, χαρακτηριστικά κλπ κυρίως μέσω του skroutz, τα επονομαζόμενα στην «αργκό» του λιανεμπορίου ως «σκρουτζομάγαζα». Παράλληλα είναι από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και διατηρεί ενημερωμένο τεχνικό blog από τους μηχανικούς της, που δίνουν ορισμένα hints και tips για τη χρήση τεχνολογιών στην πλατφόρμα, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φήμη καλού εργοδότη.

Η CVC Capital Partners είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Από την ίδρυση της το 1981 έως και σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 82 δισ. δολαρίων. Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστή για τις επενδύσεις της στο χώρο της υγείας, μέσω της Hellenic Healthcare, καθώς ελέγχει πλέον τρία από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας: το Metropolitan Hospital (2017), το Ιασώ General (2018), και το Υγεία (2019). Τους τελυεταίους μήνες είχε ακουστεί εντόνως το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της – μονίμως πωλούμενης… – Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 21/4, η CVC Capital Partners δεν είχε επισήμως ανακοινώσει στην ιστοσελίδα της την επένδυση στο skroutz.gr, ούτε παρέχει λεπτομέρειες για το ποιο από τα funds που διαχειρίζεται εισέρχεται στην ελληνική εταιρεία.

Update 21/4/2020, 22:30: Το βράδυ της Τρίτης 21/4, μετά από πολύωρη καθυστέρηση (όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του economix.gr, καθώς η ανακοίνωση του Skroutz ήταν πρωινή…) η CVC Capital Partners εδέησε να ενημερώσει με επίσημη ανακοίνωση, η οποία, με δική μας μετάφραση από την ισοσελίδα της έχει ως εξής:

«Η CVC Capital Partners ανακοίνωσε σήμερα ότι το CVC Fund VII συμφώνησε να επενδύσει στη Skroutz, την κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Ελλάδας, σε μια συναλλαγή συνεργασίας με τους Ιδρυτές της Skroutz. Το Skroutz ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στην Αθήνα, ενώ είναι ο 4ος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ελλάδα μετά το Google, το Facebook και το YouTube, συνδέοντας περίπου 6 εκατομμύρια διαδικτυακούς αγοραστές με περισσότερους από 4.500 εμπόρους, προσφέροντας πάνω από 10 εκατομμύρια προϊόντα. Η συναλλαγή υπόκειται σε συνηθισμένες κανονιστικές εγκρίσεις. Οι όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύπτονται.»

Η εξαιρετικά σύντομη ανακοίνωση τουλάχιστον δίνει μια επιπλέον πληροφορία: ότι η επένδυση γίνεται από το CVC Fund VII… 

Σημειώνουμε ωστόσο, σχετικά με τις ανακοινώσεις της CVC, ότι δεν είναι πάντα και οι πιο ακριβείς, λόγω γενικότητας, όπως ανέδειξε, μόνο στην Ελλάδα, το economix.gr πρόσφατα, με την ανακοίνωση για την εξαγορά των μαρινών της Dogus και στην Ελλάδα η οποία τελικά δεν περιελάμβανε τη μεγαλύτερη από αυτές…

«Κάποιον λάκο έχει η φάβα» – ή «τρικυμία στη Μαρίνα Φλοίσβου» μεταξύ Lamda – Dogus – CVC Capital