Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη επαναβεβαίωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία στο market test που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου αποδεικνύει ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά και υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν την επιτυχία του market test και παραμένουν αφοσιωμένες στην υλοποίηση του έργου».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα τόνισε ότι ο FSRU ενισχύει τις ελληνικές προσπάθειες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων ενώ έκανε λόγο για ένα στρατηγικής σημασίας εγχείρημα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πολιτικό σκέλος που, όπως ανέφερε, αφορά τις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Βουλγαρίας οι οποίες «αναζητούν τρόπους διαχείρισης του ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom» ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις οικονομικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τόσο η κρίση στην τιμή του πετρελαίου όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωναϊού.

«Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε αναταραχή εξαιτίας δύο παραγόντων που έρχονται μαζί – ο πρώτος είναι ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Το LNG είναι σημείο αναφοράς απέναντι στις τιμές του πετρελαίου. Συνεπώς, όσο η τιμή του πετρελαίου καταρρέει, αυτό έχει επιρροή και στην τιμή του φυσικού αερίου», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και διευκρίνισε: «Αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επηρεάζει την ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών του αμερικανικού LNG. Κι έπειτα υπάρχει και η παράπλευρη επιρροή, το γεγονός ότι ειδικά στην Κίνα η ζήτηση για LNG έχει μειωθεί δραματικά και πολύ γρήγορα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Από εκεί και πέρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι «αυτά είναι μακροπρόθεσμα πρότζεκτ» και τόνισε πως «ο αγωγός ΤΑΡ είναι κάτι που δουλεύουμε για είκοσι χρόνια». «Αυτά είναι πρότζεκτ με εσωτερική απόδοση που σχεδιάζεται βάση δεκαετιών, όχι μηνών. Συνεπώς όσο η αγορά εξομαλύνεται και όσο αυτές οι δύο κρίσεις – δηλαδή η κρίση στην τιμή του πετρελαίου και του κορωναϊού – επιλύονται η αξία του αγωγού στην αγορά θα παραμένει σταθερή».

Για τους έχοντες γνώση των εξελίξεων, η χθεσινή αναφορά του στον FSRU της Αλεξανδρούπολης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβεί σε μία σειρά υποστηρικτών ενεργειών, επισκέψεων και δηλώσεων, αναφορικά με την κατασκευή του FSRU θέτοντας το ζήτημα ως ένα εκ των σημαντικότερων στην ατζέντα τους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων είναι και η προ ολίγων ημερών επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, παρουσία τόσο του Αμερικανού πρέσβη αλλά και του γενικού προξένου της Θεσσαλονίκης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή προσήλωσή μας σ’ αυτό το project, σ’ αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Μάθιου Πάλμερ ενώ και ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που πραγματοποίησε λίγες ημέρες αργότερα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου για τις ΗΠΑ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί στρατηγικό κόμβο με έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς, εκτός από τη γεωγραφική της θέση, παρέχει και τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να βάλουν, μέσω της εξαγωγής LNG, ανάχωμα στις προσπάθειες άσκησης επιρροής της Μόσχας και επιδιώκουν τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου σε μία εύθραυστη γεωπολιτικά περιοχή. Αντίστοιχη άλλωστε είναι και η ανησυχία που έχουν δείξει οι αμερικανικές αρχές για τους αγωγούς Nord Stream II και Turk Stream καθώς αντιμετωπίζουν την κρατικά ελεγχόμενη Gazprom ως δυνητικό μοχλό για την άσκηση πίεσης σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την περιοχή των Βαλκανίων είναι περισσότερο από εύλογες, ειδικά για τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βουλγαρία έχει ως αποκλειστικό προμηθευτή φυσικού αερίου τη ρωσική εταιρεία Gazprom ενώ στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η κατάσταση κρίνεται έτι δυσκολότερη καθώς η προμήθεια φυσικού αερίου γίνεται μέσω της γειτονικής Βουλγαρίας (Gazprom) και δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της γειτονικής χώρας ενώ η μοναδική πόλη που τροφοδοτείται είναι η Στρώμνιτσα.

Ο FSRU

Στο market test σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία, όπως σημείωναν στα τέλη του προηγούμενου μήνα πηγές της Gastrade, με τη δέσμευση χωρητικότητας 2,6 δισ. κ.μ. / έτος στον πλωτό σταθμό LNG. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το πρότζεκτ κρίνεται βιώσιμο και η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η δέσμευση χωρητικότητας έγινε από κράτη της Ν.Α. Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία) και εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ οι ποσότητες θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου προκειμένου να διοχετευτούν στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Το μετοχικό σχήμα της Gastrade διαμορφώνουν με ποσοστό 20% έκαστος, ο Όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz (Βουλγαρία) και Romgaz (Ρουμανία). Σε ό, τι αφορά τον σταθμό, αποτελείται από ένα σύστημα αγωγών με συνολικό μήκος 28 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 4 χλμ. χερσαία και 24 χλμ. υποθαλάσσια και την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU). Η μονάδα έχει δυνατότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κ.μ. / ημέρα. Η μονάδα θα αγκυροβοληθεί περίπου 10 χλμ. στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.