Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής.

Αναλυτικά, στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καλλιτεχνούπολης στο οικοδομικό τετράγωνο 107Α, με αλλαγή χρήσης και καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης.

Συγκεκριμένα, επέρχεται αλλαγή χρήσης του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου από «εμπορικό κέντρο» σε «δημοτικό σχολείο-νηπιαγωγείο» και παράλληλα εγκρίνονται οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιτεχνών – Γ. Καζασόγλου – Καλομοίρη – πεζόδρομο (ακόμη αδιάνοικτος), αρχικά είχαν εγκριθεί αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά και εμπορικό κέντρο.

Στη συνέχεια, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου, με αλλαγή χρήσης γης από χώρο για ανέγερση εμπορικού κέντρου σε χώρο για ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.

Για αυτήν την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο έλαβε υπόψη: «α) Ο πληθυσμός της Καλλιτεχνούπολης που εμφανίζει διαχρονικά εντυπωσιακή αύξηση (στοιχεία απογραφών της ΕΛ. ΣΤΑΤ. του 1981), β) οι ανάγκες της εν λόγω περιοχής για χωροθέτηση νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου διαφαίνονται και τεκμηριώνονται ήδη από το 2011, γ) οι μαθητές του οικισμού απορροφώνται από τα σχολεία της Ραφήνας και του Πικερμίου, που είναι προσβάσιμα μόνον μέσω ΙΧ αυτοκινήτου ή σχολικού και δ) για την προτεινόμενη χωροθέτηση το Ο.Τ. 107Α είναι κατάλληλο».

Τέλος, το ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 57/2020 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος (πρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Θεώνη Κανελλοπούλου) έκρινε το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος νόμιμο.