Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του Αρσακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


   Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα.

   Ειδικότερα, στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρία «P&C Development», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών, παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ Α.Ε.) Τιμολέων Κατσίπος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

   Όπως είναι γνωστό, το συγκρότημα του Αρσακείου, που βρίσκεται στο τετράγωνο μεταξύ των οδών Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, είναι συνολικής επιφάνειας 11.282 τ.μ., είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε μια περίοδο περίπου 70 ετών, ενώ ανακαινίστηκε, για τελευταία φορά, το 1992.

   Ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης και συντήρησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του ΣτΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2026.

   Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι στις αρχές του 2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου.

   Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ.

   Ακόμη, συμπλήρωσε ότι προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024-2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 39,4 εκατ. ευρώ αφορούν υποδομές της Δικαιοσύνης, με νέα Δικαστικά Μέγαρα, καθώς και με ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων.

   «Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς μας, συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας και σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

   Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα σύνθετο έργο, όπως αυτό της ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος του Αρσακείου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης.

   «Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές” για την ταχεία ωρίμανση αυτού του σημαντικού έργου και για το γεγονός ότι όλα τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των δικαστικών μεγάρων εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

   Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Ελπίζω, αυτή η πάρα πολύ αποδοτική συνεργασία να συνεχιστεί, γιατί, όπως σωστά είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα βοηθήσει τη χώρα μας, τις υποδομές της, την ανάπτυξή της, τη λειτουργία της».

   Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος σημείωσε:

   «Το υπουργείο Υποδομών εκτελεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων στα δικαστικά μέγαρα, με δυο διαφορετικούς μηχανισμούς. Ο ένας μηχανισμός είναι οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου, ο άλλος μηχανισμός είναι η ΚΤΥΠ.

   Και φυσικά με διάφορους μηχανισμούς ανάθεσης των έργων. Έχουμε και τα ΣΔΙΤ, έχουμε και δημόσια έργα.

   Από όλα αυτά τα έργα, αυτό το οποίο έχει τον πιο εμβληματικό χαρακτήρα είναι αυτό που σήμερα υπογράφεται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Πρόκειται για μία σημαντική συμβολή και φυσικά για ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας». 

   Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας δήλωσε:

   «Για πρώτη φορά στη δικαστική ιστορία της Ελλάδος εκτελείται και εξελίσσεται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής νέων δικαστηρίων, αλλά και βελτίωσης των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών που υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ.

   Αξιοποιούμε όλους τους πόρους και τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε τα προσεχή χρόνια να δώσουμε στην ελληνική δικαιοσύνη τους χώρους που είναι απαραίτητοι, έτσι ώστε να αποκτήσει το κύρος με το οποίο χρειάζεται να περιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη.

   Και βεβαίως την άνεση και την προσβασιμότητα προς όλους τους Έλληνες, διότι όλα τα κτίρια διαθέτουν χώρους για άτομα με αναπηρίες και βεβαίως, έχουν τις σύγχρονες προδιαγραφές των πράσινων κτιρίων».

   Η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα ανέφερε: «Το κύρος της δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αξιοπρεπών κτιρίων, τα οποία να γεννούν ένα σεβασμό και από μέρους των διαδίκων», ενώ τόνισε ότι «η ανακαίνιση η οποία επιχειρείται είναι πάρα πολύ σημαντική».

   Απ΄ την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης τόνισε: «Όταν ολοκληρωθεί το έργο και ελπίζουμε σύντομα, θα είναι ένα κόσμημα μέσα στην Αθήνα, που θα αλλάξει όλη τη μορφή του κέντρου».

   O διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ, Αθανάσιος Γιάνναρης, διαβεβαίωσε ότι θα παραδοθεί ένα ουσιαστικά καινούργιο κτίριο, το οποίο θα βοηθήσει στην επιτέλεση του σημαντικού έργου που προσφέρει το ΣτΕ στη χώρα.