Tietgen College (Student Housing) - Tietgenkollegiet
Tietgen College (Student Housing) - Tietgenkollegiet
Πηγή Εικόνας: Jens Cederskjold - wikimedia commons

Έντονο ενδιαφέρον από κατασκευαστικούς ομίλους καταγράφεται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν τα επόμενα έτη, το οποίο αφορά στην κατασκευή περίπου 3.000 φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση δύο νέων πανεπιστημιουπόλεων στην Κρήτη, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται σε 205 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα, επτά επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Intrakat, Όμιλος Μυτιληναίος και ΑΤΕΣΕ, ArchirodonGroup, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ.

Από τους επτά υποψηφίους στην επόμενη φάση της διαδικασίας θα συνεχίσουν οι έξι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Το βασικό αντικείμενο που θα καθοριστεί με τον ανταγωνιστικό διάλογο είναι το τίμημα το οποίο θα καταβάλλει το Δημόσιο στον ιδιώτη κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης του έργου θα ανέλθει σε χρονικό διάστημα 30 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη, την κατασκευή, την χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των νέων φοιτητικών εστιών.

Μεταξύ των υποχρεώσεων που θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου είναι και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών στις δύο πανεπιστημιουπόλεις.

Το ιδιωτικό σχήμα στο οποίο θα ανατεθεί το έργο θα πρέπει επίσης να αναλάβει τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής των εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης. Μετά το τέλος της συμβατικής περιόδου των 30 ετών, το έργο θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το σύνολο των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων για τις νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ τα επόμενα έτη, μετά το UltraFastBroadbandπου έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο μήνες από τώρα, σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προσφυγές από τους υποψήφιους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμα και αν υπάρξουν προσφυγές το πλέον πιθανό σενάριο είναι η υποβολή οικονομικών προσφορών να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Και αυτό διότι η προπαρασκευή του έργου είναι άρτια, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές μελέτες με το αντικείμενο του διαγωνισμού, ενώ διαθέτει και τις εκτάσεις στις οποίες θα αναγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις.

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση και ενός ακόμα σημαντικού έργου το οποίο επίσης θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για έργο που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών εστιών και άλλων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό ο οποίος θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιο είναι το νέο ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών ύψους 90 εκατ. ευρώ