Όαση για τις κατασκευαστικές τα κτηριακά έργα ΣΔΙΤ
Το ΣΔΙΤ αφορά την κατασκευή οκτώ σχολείων στα Χανιά.
Όαση για τις κατασκευαστικές τα κτηριακά έργα ΣΔΙΤ
Το ΣΔΙΤ αφορά την κατασκευή οκτώ σχολείων στα Χανιά.
Πηγή Εικόνας: Pixabay

Το ενδιαφέρον της αγοράς αναμένεται να κεντρίσει σύντομα ένα καινούργιο έργο στον τομέα της κατασκευής κτηρίων. Ο λόγος για τη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που ενέκρινε χθες η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, έχοντας ως προϋπολογισμό το ποσό των 90 εκατ. ευρώ. Αφορά την αξιοποίηση δύο εκτάσεων σε Βόλο (65 στρέμματα) και Λαμία (25 στρεμ.), όπου θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες για 1.000 άτομα, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, αστικές λειτουργίες (υπηρεσίες, καταστήματα), κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Το ΣΔΙΤ που θα έχει διάρκεια 30 χρόνων θα προκηρυχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοιξη και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αξιοποίησης της έκτασης στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου βρισκόταν η Βαμβακουργία Α.Ε., προωθούνταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πριν από ένα χρόνο το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, όπως συνέβη με τα περισσότερα έργα επί ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στο συρτάρι.

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα ΣΔΙΤ

Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, τα κτηριακά ΣΔΙΤ προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία έργων εγγυάται εξασφαλισμένες χρηματοροές, κατά μέσο όρο για περίπου 25 χρόνια, στον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ύστερα από διαγωνισμό, όχι μόνο για την κατασκευή, αλλά και για τη συντήρηση και λειτουργία ενός έργου. Το πιο μεγάλο, με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην Κρήτη και αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου.

Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών του έργου ολοκληρώνεται στις 24 Φεβρουαρίου.

Το έργο της κατασκευής οκτώ σχολείων και της ανακατασκευής του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, που είναι αξίας 40,7 εκατ. ευρώ. Στη β’ φάση του έργου έχουν περάσει οι εταιρίες Άκτωρ παραχωρήσεις, ΑΤΕΣΕ, J&P Άβαξ και Μυτιληναίος.

Ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύει και το έργο του σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης, λειτουργίας και προμήθειας εξοπλισμού για την ανέγερση κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 18η Μαρτίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 Μαρτίου. Το έργο έχει κόστος ανάπτυξης 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο φορέας που θα επιλεγεί να υλοποιήσει το έργο θα πληρωθεί σε διάστημα 24 ετών, όσο, δηλαδή, διαρκεί η λειτουργία με το ποσό των 72 εκατ. ευρώ.