Πηγή Εικόνας: Photo by Josiah Lewis from Pexels

Άνοδο των τιμών των ακινήτων στα επίπεδα του 8% για τη διετία 2020- 2021 αναμένει ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός μιλώντας στο 1ο Real Estate Conference  που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και συμμετείχαν εκπρόσωποι 9 εισηγμένων εταιρειών με δραστηριότητα στο Real Estate.

Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε  ότι μετά από το 2018 ανοίγει ένας νέος κύκλος εξελίξεων στην αγορά ακινήτων ο οποίος φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2027, επισημαίνοντας  ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιμένουμε το ρυθμό μεταβολής των ακινήτων να κορυφωθεί το 2020-2021 κοντά στο 8% και στη συνέχεια να επιβαρυνθεί στα επίπεδα του 3% προς το τέλος της περιόδου».  

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της QRA Αλέξιος Κοτσιώρης τόνισε πως η οικονομική ανάκαμψη δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές ακινήτων ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις στα επενδυτικά ακίνητα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ενώ σημείωσε την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για την αγορά μισθωμένων ακινήτων.

Θετικά μηνύματα έστειλαν το σύνολο των στελεχών των εταιρειών  που συμμετείχαν στην εκδήλωση, προχωρώντας σε διαπιστώσεις , το κλίμα αρχίζει και βελτιώνεται καθώς πέφτουν οι αποδόσεις και ανεβαίνουν οι αξίες των ακινήτων.

Πριν από δύο χρόνια, η αγορά είχε αποδόσεις στα επίπεδα του 8% και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 7%, ενώ στις πολύ καλές περιοχές η απόδοση των ακινήτων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 4%. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε εμφατικά στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον κλάδο του real estate και αυτό έχει αρχίσει αλλά και θα συνεχίσει να γίνεται με μία σειρά μέτρων, φορολογικού και όχι μόνο χαρακτήρα» τόνισε κάνοντας επίσης αναφορά στην Golden Visa και τις δυνατότητες που αυτή μπορεί να προσφέρει ως σημαντικό εργαλείο για την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την όλη πορεία του κλάδου τονίζοντας πως από πλευράς Κυβέρνησης έχει ήδη δρομολογηθεί ένα ισχυρό πλέγμα πολιτικής και συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ  των εταιρειών  που συμμετείχαν ήταν  οι εταιρείες Briq Properties, Intercontinental International, Lamda Development, Μπλε Κέδρος, Noval Property, Prodea Investment, Reds, Trade Estates, Trastor.