Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαύρες σημαίες, φασαρίες και γιουχαΐσματα περιελάμβανε η περιοδεία του Κωστή Χατζηδάκη στη Δυτική Μακεδονία και η προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ αναφορικά με την προσπάθεια για απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Η υπουργική περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία ξεκίνησε από το διοικητήριο του Νότιου Πεδίου. Τον υπουργό «παρέλαβαν» ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, που εξέφρασε τα παράπονα των εργαζομένων. Νωρίτερα πάντως το διοικητήριο επισκέφτηκε και ο κ. Στάσσης που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Σύμφωνα με πηγές, οι τελευταίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το μέλλον της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής εταιρείας.

Τα δυσάρεστα για τον Κ. Χατζηδάκη ξεκίνησαν κατά την περιοδεία του στο «Πτολεμαΐδα V» όπου και τον περίμεναν οι εργαζόμενοι με μαύρες σημαίες. Υπό έντονες αποδοκιμασίες, ο υπουργός κλήθηκε να συζητήσει με τους εργαζόμενους και την τοπική αρχή. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η παρουσία του αλλά και οι διαβουλεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με τους τοπικούς φορείς και τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στρέφονται γύρω από την πρόθεση της κυβέρνησης να τους κάνει κοινωνούς των αποφάσεών της.

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, ζήτησε να καθυστερήσει η απολιγνιτοποίηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερο συντονισμό και σε ένα πιο εύλογο χρονικό διάστημα. «Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνει να γίνει δίκαια η μετάβαση, στο χρόνο που εσείς έχετε επιλέξει. Πρέπει να γίνει δίκαια, σωστά, προγραμματισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων της ΔΕΗ. Πάντως ο υπουργός δεν έδωσε κάποια απάντηση τονίζοντας πως, όταν ξεκαθαριστούν οι συνθήκες, τότε θα πειστούν και οι εργαζόμενοι για το συμφέρον τους.

Διαβάστε ακόμα: Η μαντινάδα του υπουργού στους εργαζόμενους

Πάντως οι δυσάρεστες εκπλήξεις για το υπουργικό κλιμάκιο δεν ολοκληρώθηκαν χθες καθώς σήμερα στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κεντρικό ξενοδοχείο. Τη διαμαρτυρία διοργανώνει και συντονίζει ο ίδιος ο δήμος Εορδαίας, με τους ιθύνοντες να σχολιάζουν ότι «δεν παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις, δεν θα σχεδιάσουν για εμάς χωρίς εμάς». Υπό αυτό το πρίσμα, υπέρ της κινητοποίησης των πολιτών τάχθηκε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, που τόνισε ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να απαιτήσει να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στην περιοχή και να διασφαλιστεί το μέλλον στην τηλεθέρμανση.

ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ

Τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται ότι επενδύουν πολλά στην ημερίδα που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Πέρα από το γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμπε διαρκώς στη συγκεκριμένη εκδήλωση για περισσότερες απαντήσεις, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο πρόσωπο προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους για τη χρησιμότητα της απολιγνιτοποίησης και το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα.

Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι σε τέσσερα πάνελ θα τοποθετηθούν δύο υπουργοί (Κ. Χατζηδάκης, Α. Γεωργιάδης), ένας υφυπουργός (Γ. Θωμάς), ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (Γ. Κασαπίδης), επτά βουλευτές, έξι δήμαρχοι, όλοι οι περιφερειακοί φορείς ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στελέχη από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και ο γενικός διευθυντής της REGIO.