Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φαίνεται να λειτούργησε αποτρεπτικά η είδηση της επιβολής προστίμων στους ασυνεπείς πολίτες που δεν θα δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι μετά από αυτά τα νέα, η κινητικότητα είναι αυξημένη σημαντικά. Αποτέλεσμα αυτού, όπως τονίζουν πηγές στο economix.gr, να αναβάλλονται ίσως και για μετά το καλοκαίρι οι χρηματικές ποινές. 

Όπως είχε γίνει γνωστό τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από τον Φορέα, εντός του πρώτου 6μηνου του έτους, είχε δρομολογηθεί να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην  υποβολή της αίτησης. Το ΥΠΕΝ πάντως έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου.

Το γεγονός όμως ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, η συλλογή δηλώσεων καταγράφει ανοδική πορεία, έχει κάνει τα στελέχη να σκέφτονται πιο ελαστικές λύσεις. Καταλυτικό ρόλο άλλωστε έπαιξαν και τα προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν περιοχές, οι οποίες έληξαν. 

Βέβαια, το Κτηματολόγιο πέρα από την «ικανοποίηση» της συμμετοχής, καλείται να λύσει έναν ακόμα γρίφο. Ο προβληματισμός έγκειται στον τεράστιο όγκο των ενστάσεων, καθώς οι εκκρεμείς αντιρρήσεις ξεπερνούν τις 100.000, ενώ για την τρέχουσα διαδικασία υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν το 1.000.000. 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σε αυτή την φάση αναζητείται η χρυσή τομή για να μπορέσει ξεμπλοκάρει ο τεράστιος όγκος, βάζοντας κίνητρα σε επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Άλλοι, λιγότερο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενες καθυστερήσεις, με το Κτηματολόγιο να επικοινωνεί ότι έρχονται αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των ενστάσεων και θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, τον επόμενο μήνα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την κτηματογράφηση του Ρεθύμνου, μία από τις πέντε μελέτες που έχουν δικαστικές εμπλοκές, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για ψηφιοποίηση 1δισ. σελίδων, που βρίσκονται σε τόμους στα υποθηκοφυλακεια της χώρας.

Προδικαστικός έλεγχος

Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, τίθεται σε εφαρμογή από 27 Ιανουαρίου ο προδικαστικός έλεγχος, ένα εργαλείο που πρόκειται να κερδίσει χρόνο σε πολίτες που έχουν δικαστικές διαμάχες. 

Τα τελευταία επτά χρόνια για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λάβουν σχετική εισήγηση του Κτηματολογίου προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που έκαναν αυτή την εργασία ήταν λίγοι και έτσι υπήρχε περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών σε περίπτωση που διαπιστώνονταν  από τον τεχνικό έλεγχο γεωμετρικές αστοχίες στο δικόγραφο ή στο προσαρτώμενο τοπογραφικό διάγραμμα.

Πλέον, το Κτηματολόγιο, προχωρά στη θέσπιση του «ηλεκτρονικού προδικαστικού ελέγχου», μέσω του οποίου δίνεται από εδώ και στο εξής η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας ενός μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Ο μηχανικός δηλαδή θα βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα. 

Ειδικότερα, για όσα δικόγραφα θα κατατεθούν ενώπιον δικαστηρίου από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά, θα προσαρτάται πλέον μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο οποίο περιέχεται η παραπάνω «Δήλωση» του μηχανικού.