Μέγαρο Αλμυράντη
Μέγαρο Αλμυράντη
Μέγαρο Αλμυράντη
Μέγαρο Αλμυράντη
Πηγή Εικόνας: Google maps

Σε ξενοδοχείο με δυναμικότητα 12 δωματίων μετατρέπεται το Μέγαρο Αλμυράντη, που βρίσκεται στη γωνία της οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Βουλής 2, πίσω από την Παλαιά Βουλή στην Αθήνα. Το ακίνητο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα, το οποίο πραγματοποίησε τέλη του 2016 διαγωνισμό για την μακροπρόθεσμη ενοικίασή του, όπου αναδείχθηκε ως ανάδοχος η εταιρία Νότιες Ακτές ΙΚΕ.

Boutique hotel

Τρία λοιπόν, χρόνια μετά, η εταιρεία εξασφάλισε την απαραίτητη οικοδομική άδεια και είναι σε θέση να προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτηρίου, υλοποιώντας εργασίες αποκατάστασης και εσωτερικών διαρρυθμίσεων. Το τριώροφο κτήριο, που ευνοείται ιδιαίτερα από την τοποθεσία του, καθώς, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μετρό Σύνταγμα έχει εμβαδόν δόμησης 1.170 τ.μ. και ύψος 21 μέτρων.

Με απόφασή του (17/1), το υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει στο χαρακτηρισμό ως μνημείων δύο όψεων του κτηρίου, καθώς και των ουσιωδών τυπολογικών και λειτουργικών στοιχείων των κατόψεων και των μορφολογικών καλλιτεχνικών στοιχείων του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ του ν. 3028/2002, διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην πόλη των Αθηνών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Το κόστος μετασκευής του κτηρίου τοποθετείται σε 2,4 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να εκμισθώνει το ακίνητο για διάστημα 25 χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, στο παρελθόν τρεις διαφορετικές εταιρείες ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου, αλλά αποσύρονταν λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων. Το 2010 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την ανακαίνιση του κτιρίου. Στόχος ήταν ήταν το Μέγαρο Μαξίμου να χρησιμοποιηθεί για εθιμοτυπικές λειτουργίες και το πρωθυπουργικό γραφείο να μετεγκατασταθεί σε τρία κτίρια στη Βουλής από τα οποία ένα θα ήταν το Μέγαρο Αλμυράντη. Το εν λόγω όμως, εγχείρημα δεν προχώρησε ποτέ.

Της μόδας η αλλαγή χρήσης

Η μετασκευή κτηρίων αποτελεί δημοφιλή επιλογή για μεγάλο αριθμό επενδυτών, επειδή το αρχικός προϋπολογισμός είναι σχετικά χαμηλός και οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Σύμφωνα εξάλλου, με την ρωσική επενδυτική εταιρεία Tranio, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται τα ακίνητα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και απαιτούν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης με στόχο την εκμίσθωση ή την πώλησή τους με σημαντικό κέρδος. Στο συγκεκριμένο κυνήγι της υπεραξίας δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότεροι παίκτες, όχι μόνο εταιρείες αλλά και ιδιώτες, με τη συγκεκριμένη τάση, που ακμάζει τα τελευταία χρόνια, να έχει επιτρέψει την μετατροπή, άλλοτε κενών ή εγκαταλελειμμένων, ακινήτων σε κατοικίες.

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, οι εργασίες ανακαίνισης διαρκούν από τρεις έως έξι μήνες, με το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος αγοράς ενός κτηρίου, να διαμορφώνεται από 200 χιλ. έως 400 χιλ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος, εξάλλου, του χαρτοφυλακίου ακινήτων, στην Ελλάδα, της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας αποτελείται από ακίνητα που έχουν αλλάξει χρήση και «έχουν πωληθεί σε ελκυστικές τιμές από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις απαιτούμενες δαπάνες για τις εργασίες ανακαίνισης».