Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Πηγή Εικόνας: Photo by Skitterphoto from Pexels

Πιστός στην…ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Tranio Τζορτζ Κακμαζοφ, ο οποίος επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας αγοράσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κενών κτηρίων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, που έχει μετατρέψει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε ανάλυσή του, η Ελληνική αγορά ακινήτων παρά την αντίληψη ότι τείνει να κορεστεί, εξακολουθεί να προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες για εξασφάλιση υπεραξιών.

Οι λόγοι

Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, επειδή στην χώρα μας τα ακίνητα παραμένουν φθηνά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, στο κέντρο της Αθήνας ένα διαμέρισμα πωλείται προς 2.500 ευρώ-τιμή που είναι η ζητούμενη μιας και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε χαμηλότερες αξίες. Αντίθετα, σε Βαρκελώνη ή Βερολίνο η μέση ζητούμενη τιμή ενός αντίστοιχου διαμερίσματος διαμορφώνεται σε περίπου 6.000 ευρώ / τ.μ. Βέβαια, οι τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα είναι κατά 25% υψηλότερες, σε σχέση με το 2017, οπότε άγγιζαν τα 1.700 ευρώ / τ.μ.

Ωστόσο, έχουν ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουν, ωσότου φθάσουν τα προ κρίσης επίπεδα, οπότε η τιμή για ένα διαμέρισμα κυμαινόταν από 3.5000 έως 4.000 ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με τον Κακμαζόφ, οι τιμές που είναι χαμηλότερες κατά 30-35% συγκριτικά με το 2008, θα χρειαστεί να περάσουν 2-3 χρόνια για να βρεθούν στο peak, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή στην οικονομία.

Βασικοί λόγοι για τους οποίους ο ιδρυτής της Tranio επενδύει στην Ελλάδα είναι η αυξανόμενη ζήτηση από ξένους επενδυτές, σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών. Πρόκειται για δύο παράγοντες που εγγυώνται ισχυρή ζήτηση συνολικά για την εγχώρια αγορά ακινήτων και βέβαια για κατοικίες που εκμισθώνονται είτε μέσω της πλατφόρμας Airbnb είτε ως ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Ο Κακμαζόφ τοποθετεί το ύψος των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Κίνα και Τουρκία, με αφετηρία το 2017, σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Θεωρεί, ταυτόχρονα, ότι η αλλαγή κυβέρνησης έχει δώσει νέα ώθηση στην οικονομία λόγω και της μείωσης των φόρων εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με την άρση των capital controls, την αναστολή του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 κι έπειτα, τη σταδιακή χορήγηση δανείων και τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ, η Tranio εκτιμά ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές για το ελληνικό real estate.

Η Tranio

Η εταιρεία με έδρα την Μόσχα διατηρεί παρουσία εκτός από την Ελλάδα, σε Ισπανία και Γερμανία, διαθέτοντας συνολικά 70.000 καταχωρήσεις ακινήτων, σε 58 χώρες, συνεργάζεται με 700 partners, ενώ έχει υλοποιήσει 1.000 συναλλαγές. Μέχρι σήμερα έχει αγοράσει δεκάδες πολυκατοικίες σε ολόκληρη την Αθήνα τις οποίες έχει ανακαινίσει και μετατρέψει σε διαμερίσματα προς πώληση και ενοικίαση.