Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη στενή συνεργασία για την επίλυση πλήθος ζητημάτων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με επίκεντρο τη χωροταξία και την προσβασιμότητα, εγκαινίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου και ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν τον Συνήγορο του Πολίτη και το ΥΠΕΝ και ο καθένας απ’ την πλευρά του μπορεί να συνεισφέρει για την επίλυσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν «θέματα που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις απαλλοτριώσεις και την καταβολή των αποζημιώσεων, την αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης, την ηχορύπανση, την παραβατικότητα στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά και την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «εκ μέρους του ΥΠΕΝ, για πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την επίλυσή τους».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, έλλειμμα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, θέτοντας το εν λόγω ζήτημα ως βασική προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, άμεσα θα έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Οδηγό Προσαρμογής στην Προσβασιμότητα για τα Δημόσια Κτίρια, ενώ εντός του 2020 θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προσαρμογή των κτιρίων, που έχουν προσέλευση κοινού. «Σε αυτή την κατεύθυνση λύνεται θεσμικά το ζήτημα, και μένει το ζήτημα της διοικητικής ενεργοποίησης», επεσήμανε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν τα εμπόδια στους πεζοδρόμους, αλλά και σε περιπτώσεις κατάχρησης περιπτέρων, που καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο δημόσιο χώρο από αυτόν που δικαιούνται.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ποττάκης, δήλωσε: «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία χρονίζουν και είναι αρκετά σύνθετα. Διακρίναμε μία ειλικρινή διάθεση για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υφυπουργού, αλλά και ενδιαφέρον και για την εξεύρεση των βέλτιστων δυνατών τρόπων επίλυσής τους. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό, η συζήτηση εποικοδομητική και προσδοκούμε στο μέλλον να έχουμε μία σειρά συναντήσεων σε όλα τα θέματα που έθιξε ο κ. Οικονόμου, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

Επιπλέον, ο κ. Ποττάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη υπογραφή του ΠΔ για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια, καθώς και για την πλήρη ενημέρωση εκ μέρους του υφυπουργού για τις πολιτικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ.

Όπως τόνισε ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ποιότητας ζωής, Ίων Σαγιάς, που συμμετείχε στη συνάντηση, «με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, τα ζητήματα χωροταξίας είναι διαχρονικά στην τρίτη θέση των θεμάτων που απασχολούν την Ανεξάρτητη Αρχή».

«Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες επίλυσης των ζητημάτων και θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη για να εντοπίσουμε κι άλλα προβλήματα και να εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες λύσεις», τόνισε, κλείνοντας ο κ. Οικονόμου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.