Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Πηγή Εικόνας: Photo by Josh Sorenson from Pexels

Χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία θα εκδίδεται πλέον ο προδικαστικός έλεγχος, καθώς το Κτηματολόγιο από 21 Ιανουαρίου θα μετατρέψει την διαδικασία σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr. Αποτέλεσμα αυτού, οι πολίτες να μην χρειάζεται να περιμένουν επί μήνες για να πάρουν το σχετικό έγγραφο από το Φορέα προκειμένου να διεκδικήσουν νομικά τις αξιώσεις τους απέναντι σε τρίτους. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτό που δηλαδή αλλάζει από εδώ και στο εξής είναι ότι θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου. 

Δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του economix.gr για τα προβλήματα στις συναλλαγές του Κτηματολογίου και τις λύσεις που θα φέρει η καθιέρωση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού

Τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης, γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο ενώ οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να περιμένουν μέρες ή (πλέον και μήνες) μία εισήγηση από τον Φορέα προκειμένου να την προσκομίσουν στο δικαστήριο. Αυτή η εισήγηση μέχρι και σήμερα εκδίδετο από τα λίγα άτομα  (3 – 4 συγκεκριμένα) ενός τμήματος του Κτηματολογίου. Έτσι, συσσωρεύονταν χιλιάδες υποθέσεις στα συρτάρια και οι ιδιοκτήτες έμεναν με δεμένα χέρια, χάνοντας τόσο χρόνο, όσο και χρήμα. Με τα νέα δεδομένα, θα εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν εφικτό, δεδομένου ότι καθυστερούσε η υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό το βήμα αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο λιθαράκι για την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Το Κτηματολόγιο, πρόκειται παράλληλα να ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων προκειμένου τόσο οι πολίτες, όσο και οι μηχανικοί να μην χρειάζεται να… ψάχνουν σε σωρό εγγράφων για να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για πράξεις ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες μεταβίβασης ή πώλησης του ακινήτου τους. 

Οι ιδιοκτήτες πάντως, μπορεί να έχουν το επόμενο διάστημα με ένα «κλικ» σειρά από διευκολύνσεις καταργώντας την γραφειοκρατία, ωστόσο θα έχουν και… κυρώσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους, αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες. Μάλιστα, όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην  υποβολή της αίτησης. Όσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Αναρτήσεις

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το Κτηματολόγιο δεδομένου ότι τρέχουν παράλληλα οι συλλογές δηλώσεων αλλά και οι αναρτήσεις για περιοχές που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν. 

Την… σκυτάλη μετά την Αθήνα όπου θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, πρόκειται να πάρουν οι εξής: 

-στις 3 Μαρτίου η Κάτω Αχαΐα / Ρίο.

-στις 17 Μαρτίου οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου – Θεσσαλονίκη.

-στις 22 Μαρτίου η Αμαλιάδα.

-την 1η Απριλίου οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας.

-στις 2 Μαΐου η ΠΕ Μαγνησίας (Τσαγκαράδα), το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη, ΠΕ Ευβοίας.

-στις 27 Μαΐου, η Καρδίτσα.

-την 1η Ιουνίου η Ακράτα ΠΕ Αχαΐας. 

-την 1η Ιουλίου 2020, η Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.