Συσσωρευτές αυτοκινήτων
Συσσωρευτές αυτοκινήτου
Συσσωρευτές αυτοκινήτων
Συσσωρευτές αυτοκινήτου
Πηγή Εικόνας: Pixabay

Σε μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων τείνει να εξελιχθεί η μη εξουσιοδοτημένη διαχείριση των συσσωρευτών αυτοκινήτων, που εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Όπως δε αναφέρει σε ερώτησή του στη Βουλή η Ελληνική Λύση, η τελευταία «μόδα» είναι, με στόχο την εξαγωγή του μόλυβδου, η αφαίρεση μπαταριών μεγάλων οχημάτων, λεωφορείων και φορτηγών ανεξαρτήτως αν είναι σταθμευμένα σε περιφραγμένους χώρους, ακόμα και σε αυτούς που παρακολουθούνται από κάμερες.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο τον εντοπισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας παραβατών, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των αρμόδιων φορέων και αρχών. Επίσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας -σε συνεργασία με αυτές των συναρμόδιων Φορέων (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.α.)- διενεργούν μεθοδικούς και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μπαταριών, επιχειρήσεις ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων και σιδήρων καθώς και σε μονάδες αποθήκευσης διαλογής, μηχανικής επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών υλικών ή/και οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, κατά τους οποίους εκδηλώνουν όλες τις, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες, αρμοδιότητάς τους.

Μάλιστα, από το έτος 2012, που ιδρύθηκε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι και σήμερα, έχουν σχηματισθεί -στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας- 21 δικογραφίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις, για παραβάσεις του ν. 4042/ 2012 (Φ.Ε.Κ. Α΄- 24), μεταξύ των οποίων και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση επί του εδάφους συσσωρευτών οχημάτων, αυτοκινήτων. Σημειώνεται, ότι αρμόδια για την επιβολή διοικητικών προστίμων είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι έως και τις αρχές του Δεκεμβρίου, δεν είχε περιέλθει, σχετικά με παράνομη εξαγωγή χρησιμοποιούμενων μπαταριών σε βαλκανικές ή τρίτες χώρες, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.