Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντί να παραδεχθούν – ΠΟΜΙΔΑ και Κυβέρνηση – το λάθος τους στο θέμα της αναδρομικής απαλλαγής δημοτικών τελών σε όσα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί στους νόμους 4178 και 4495, τώρα δημοσίως συζητούν να «καλοπιάσουν» και όσους «αδίκησαν» με τη χαριστική ρύθμιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου…

Όπως αποκάλυψε και ανέδειξε το economix, η ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΣ ήταν όχι μόνο ενάντια στο πνεύμα και στο γράμμα των νόμων αυθαιρέτων, οι οποίοι προβλέπουν ότι απαλλαγή σε αυθαίρετα τετραγωνικά δίνεται μόνο μέχρι 8/8/2013 – και με βάση αυτή την παραδοχή έχουν γίνει περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις – αλλά και άδικη…

Ερωτηματικά για την αναδρομική απαλλαγή δημοτικών τελών στα αυθαίρετα

Και αυτό διότι, όπως αποκαλύψαμε, η ρύθμιση ευνοούσε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων – κατά παράβαση του νόμου – ενώ «νομιμοποίησαν» το ακίνητό τους, φαίρονται να «ξέχασαν» να δηλώσουν (αυτό έγινε, άραγε;;;) τα επιπλέον τετραγωνικά τους στους δήμους, παρότι είχαν ρητή υποχρέωση και προϋπόθεση. Άλλωστε τα αυξημένα εσοδα της αυτοδιοίκησης από τις δηλώσεις αυθαιρέτων αποτελούν βασικό σκεπτικό που συνυπολογίστηκε κατά την κρίση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου 4178 (ο 4495, που στα σημεία αυτά αποτελεί αντιγραφή του, δεν έχει κριθεί).

Αντίθετα, φάνηκε να πιάνονται κορόϊδα όσοι ιδιοκτήτες ακολούθησαν το νόμο, δήλωσαν το αυθαίρετό τους και πληρώνουν εδώ και χρόνια τους φόρους και τα τέλη για τα σωστά τετραγωνικά τους. Αντίθετα οι «έξυπνοι» – ή «μπαταχτσήδες» κατ’ άλλους – με την στήριξη της ΠΟΜΙΔΑ βρήκαν σύμμαχο στο Υπουρεγίο Εσωτερικών. Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως πέρασε τέτοια διάταξη «κάτω από τη μύτη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος…

Αξίζει πάντως να μάθουμε κάποτε πως η ΠΟΜΙΔΑ υπολογίζει – με συγκεκριμένα στοιχεία – τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που επικαλείται στις ανακοινώσεις της, όταν, για παράδειγμα, 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες έχουν δηλωθεί με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν τα δημοτικά τέλη από το 2013…

Εκτιμήσεις παραγηόντων της αγοράς αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ μάλλον παρασύρθηκε από την επικοινωνία της ΠΟΜΙΔΑ και δεν εξέτασε ούτε τις νομικές συνέπειες ούτε το βάσιμο της ρύθμισης ούτε την αντίθεσή της στις βασικές πολεοδομικές διατάξεις…

Η απίθανη αγάπη του δημοσίου στους μπαταχτσήδες

Πάντως γεγονός παραμένει ότι ακόμη μία φορά όσοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με το Δημόσιο, φαίνεται να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης – ενώ όσοι αδιαφορούν νέμονται εν τέλει πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις από την Πολιτεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα επιπλέον τετραγωνικά  μετρά της κατοικίας τους στους Δήμους, πλήρωσαν  τέλη και φόρους ενώ  όσοι δεν  έκαναν τίποτα τώρα έχουν την ευκαιρία να τα δηλώσουν χωρίς πρόστιμα.

Με την έμπνευση της ΠΟΜΙΔΑ και του ΥΠΕΣ, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν δηλώσει ήδη στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και έχουν ήδη επιβαρυνθεί αναδρομικά για πολλά χρόνια (από τον νόμο Μπιρμπίλη για τους ημιυπαιθρίους, ακόμη..) με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών που δήλωσαν, δεν μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει απαλλαγή από τις αναδρομικές επιβαρύνσεις υπέρ των δήμων για όσους δηλώσουν τις σωστές επιφάνειες των ακινήτων τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επέκταση – όχι αναίρεση – του ρουσφετιού

Συνειδητοποιώντας προφανώς τόσο την αδικία – και τη διαμαρτυρία όσως θίγονται – η ΠΟΜΙΔΑ άλλαξε τώρα τροπάρι…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκο, ζητά την υπαγωγή και αυτών των ιδιοκτητών στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι:  «Το πρόβλημα που προέκυψε με τη διάταξη αυτή είναι ότι χιλιάδες ενδιαφερομένων ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα, κατ΄εφαρμογή της προισχύουσας νομοθεσίας, είχαν σπεύσει μόλις τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες να δηλώσουν τα εμβαδά των ιδιοκτησιών ή και να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές που προέκυψαν. Είναι προφανές ότι για λόγους καλής νομοθέτησης και ισονομίας των πολιτών, θα πρέπει η νέα ευεργετική διάταξη να ισχύσει και για όσους έσπευσαν ενωρίτερα να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα.

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε και σας παρακαλούμε, με τροπολογία που θα ανακοινωθεί άμεσα, ενόψει και της επικείμενης λήξης της προθεσμίας ρύθμισης σε δόσεις των οφειλών προς τους Δήμους, να προστεθούν στο εν λόγω άρθρο οι εξής φράσεις, οι οποίες στη νομοθετική πρακτική είναι συνήθεις σε παρόμοιες περιπτώσεις: «Ποσά βεβαιωμένα ή και ρυθμισμένα για τις παραπάνω αιτίες διαγράφονται με αίτηση του ενδιαφερομένου. Καταβληθέντα ποσά δεν επιστρέφονται».

Με την ίδια επιστολή της η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. υπενθυμίζει στον υπουργό Εσωτερικών, το αίτημα της Ομοσπονδίας “για ετήσια παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η οποία λήγει την 31.12.2019, καθώς και για νομοθετική επαναφορά της προθεσμίας παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους στην πενταετία, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την παραγραφή των οφειλών  προς  το Δημόσιο.

Οι δήμοι απόντες

Παρότι το θέμα αφορά κυρίως τα έσοδα των δήμων, ούτε η ΚΕΔΕ ούτε κάποιος άλλος φορέας, όπως ΠΕΔ κλπ δεν κινητοποιήθηκε, δεν εξέδωσε ανακοίνωση κλπ Φυσικά, το ΥΠΕΣ επικοινώνησε όπως επιθυμούσε αυτήν του την πρωτοβουλία, αλλά εντυπωσιάζει ότι δεν έχει μιλήσει ο κύριος αρμόδιος, η ίδια η αυτοδιοίκηση. Οι επιστολές της ΠΟΜΙΔΑ, άλλωστε, απαυθύνονται και στην ΚΕΔΕ… Την ώρα που οι δήμοι παρακαλούν για επιπλόεν πόρους, που ζητούν «πράσινα έργα» από το ΥΠΕΣ και το ΥΠΕΝ για τη διαχείριση αποβλήτων, για φωτισμό, για κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πάρκα, αστικό εξοπλισμό, κάνουν ό,τι δεν βλέπουν πως χαρίζονται χρήματα εις βάρος των νομοταγών πολιτών.

Και αυτό γιατί οι κύριοι χαμένοι είναι όσοι δεν έχουν κάνει αυθαιρεσία και δηλώνουν όπως πρέπει τα τετραγωνικά των ακινήτων τους. Για αυτούς ούτε η ΠΟΜΙΔΑ, ούτε το ΥΠΕΝ ούτε φυσικά το ΥΠΕΣ έχουν να καθιεωρώσουν καμία αναδρομική απαλλαγή. Πληρώνουν σταθερά και με το νόμο αλλά κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψιν. Και το δίκαιο θα ήταν όχι να χαριστούν και σε αυτούς τέλη και φόροι (οι οποίοι υπάρχουν για να παρέχονται υπηρεσίες στους δημότες…) αλλά να πληρώσουν όπως πρέπει και έχει κρίνει η νομολογία όλοι, ισότιμα, κατά την αξία και την επιφάνεια της περιουσίας τους…

Πως θα φαινόταν άραγε στους δήμους να καθιέρωνε το ΥΠΕΣ εξαίρεση από τη φορολόγηση, για παράδειγμα, σε ακίνητα που βρίκσονται σε πόλεις με ρύπανση; Η σε όσα ακίνητα έχουν πρόσωπο σε οδό πλάτους άνω των 3μ – για παράδειγμα – με αναδρομική μείωση των δημοτικών τελών και φόρων κατά 50% λόγω «ηχορρύπανσης»; Δεν θα επαναστατούσαν; Τώρα όμως δεν λένε κουβέντα….

Η νέα επιστολή – «μνημείο» της ΠΟΜΙΔΑ στο ΥΠΕΣ 

Διαβάστε και θαυμάστε…:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Κοιν. προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Ανάγκη μεταβατικής διάταξης για τους ιδιοκτήτες με οφειλές προς ΟΤΑ που καταργούνται με το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. του Υπ. Υγείας.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Πρώτον δεχθείτε τις θερμότατες ευχαριστίες μας για τη ρηξικέλευθη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2* του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α), την οποία χαρακτηρίσαμε ως λύση – λύτρωση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και αναδρομικά, αλλά που θα φέρει άμεση και σημαντική επαύξηση των εσόδων των ΟΤΑ, και εν τέλει θα επιτρέψει τη μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους πολίτες.

Το πρόβλημα όμως που προέκυψε με τη διάταξη αυτή είναι ότι χιλιάδες ενδιαφερομένων ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα, κατ΄εφαρμογή της προισχύουσας νομοθεσίας, είχαν σπεύσει μόλις τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες να δηλώσουν τα εμβαδά των ιδιοκτησιών ή και να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές που προέκυψαν. Είναι προφανές ότι για λόγους καλής νομοθέτησης και ισονομίας των πολιτών, θα πρέπει η νέα ευεργετική διάταξη να ισχύσει και για όσους έσπευσαν ενωρίτερα να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα.

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε και σας παρακαλούμε, με τροπολογία που θα ανακοινωθεί άμεσα, ενόψει και της επικείμενης λήξης της προθεσμίας ρύθμισης σε δόσεις των οφειλών προς τους Δήμους, να προστεθούν στο εν λόγω άρθρο οι εξής φράσεις, οι οποίες στη νομοθετική πρακτική είναι συνήθεις σε παρόμοιες περιπτώσεις:

«Ποσά βεβαιωμένα ή και ρυθμισμένα για τις παραπάνω αιτίες διαγράφονται με αίτηση του ενδιαφερομένου. Καταβληθέντα ποσά δεν επιστρέφονται».

Επίσης σας υπενθυμίζουμε το αίτημά μας για ετήσια παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η οποία λήγει την 31.12.2019, καθώς και για νομοθετική επαναφορά της προθεσμίας παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους στην πενταετία, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την παραγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο, που νομοθετήθηκε με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Στράτος Ι. Παραδιάς

Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ – UIPI