Airbnb Office
Airbnb Office
Πηγή Εικόνας: Flickr - Open Grid Scheduler / Grid Engine

Μετά τις τρεις αντικρουόμενες μεταξύ τους δικαστικές αποφάσεις για το Airbnb, η αγορά περιμένει την…τέταρτη απόφαση, προκειμένου να δει προς ποια κατεύθυνση κινείται, σε επίπεδο δικαιοσύνης, η αγορά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι, έως σήμερα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για:

-αγωγή που υπέβαλαν ιδιοκτήτες τριών από τα συνολικά aτέσσερα ακίνητα, οικιστικού συγκροτήματος στη Χαλκιδική, σε ιδιοκτήτρια που ενοικίαζε, μέσω Airbnb το σπίτι της, κατά μικρά χρονικά διαστήματα, κυρίως το καλοκαίρι. Η τουριστική εκμετάλλευση της κατοικίας που είχε αποκτήσει σήμα του ΕΟΤ, η όχληση που προκαλούσαν οι επισκέπτες-τουρίστες και η υπέρμετρη χρήση της πισίνας και των κοινόχρηστων χώρων, αποτέλεσαν τις αιτίες για τις οποίες το δικαστήριο απαγόρευσε στην ιδιοκτήτρια τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση του ακινήτου.

– αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης του διαμερίσματος, επειδή οι επισκέπτες-τουρίστες δημιουργούν όχληση και χρησιμοποιούν υπέρμετρα τον ανελκυστήρα και τους κοινόχρηστους χώρους.

-αγωγή κατά εταιρείας διαχείρισης, με αντικείμενο τη διακοπή της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης διαμερίσματος στην οδό Χέυδεν. Η συγκεκριμένη απόφαση αναγνωρίζει ότι η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους είναι νόμιμη. Όπως και ότι οι ισχυρισμοί των συνιδιοκτητών για επιβάρυνση των κοινόχρηστων χώρων, τη φασαρία και την κατοχή κλειδιών από αόριστο αριθμό ατόμων (εκτός του ότι πρόκειται για κατά βάση αναπόδεικτους ισχυρισμούς), αποδομούνται όλοι ανεξαιρέτως, κυρίως ως αναπόδεικτοι, αλλά και διότι δεν αποδείχθηκε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτέλεσε καθαυτή επιβαρυντική περίσταση για την εικόνα και την ασφάλεια της πολυκατοικίας.

Το ζήτημα των χρήσεων γης

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί, μέχρι σήμερα δεν έχει εξεταστεί η πολεοδομική / χωροταξική πλευρά του ζητήματος. Εάν, δηλαδή, η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση αποτελεί χρήση κατοικίας ή τουρισμού -αναψυχής, δεδομένου ότι η χρήση κατοικιών και διαμερισμάτων συνεπάγεται μεγαλύτερη και βαρύτερη χρήση του δημόσιου χώρου, των υποδομών, ενώ είναι αναγκαία νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Για παράδειγμα, η αύξηση της χρήσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μίας πολυκατοικίας λόγω Airbnb ενδεχομένως, να έθετε ζήτημα αναδιαρρύθμισης των κοινόχρηστων χώρων, διασφάλισης της πυρασφάλειας κτλ. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως θα έπρεπε επί του θέματος να τοποθετηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς, μέσω του Airbnb, ασκείται τουρισμός και αναψυχή στη χώρα.

 Τι γίνεται στο εξωτερικό

Πάντως, σε Ευρώπη και Αμερική έχουν θεσπιστεί περιορισμοί κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στο Παρίσι, προβλέπεται ανώτατο όριο ημερών μίσθωσης, αφότου ο ιδιοκτήτης έχει λάβει από το Δήμο αριθμό μητρώου. Ειδάλλως, προβλέπεται πρόστιμο 12.500 ευρώ ανά ακίνητο. Στη Βαρκελώνη, ένα διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει ειδική άδεια από το Δήμο, ενώ βάσει διατάξεων, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, τα 3/5 των ιδιοκτητών ενός κτηρίου μπορούν να αποφασίσουν είτε τον περιορισμό είτε την απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Στην Μαδρίτη, πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι καταλύματα, που ενοικιάζονται, μέσω Airbnb, για περισσότερες από 90 ημέρες, θα πρέπει να διαθέτουν αυτόνομη είσοδο, ενώ για την πρόσβαση σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο απαιτείται η ύπαρξη ξεχωριστού ασανσέρ.

Στο Βερολίνο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση πρώτης κατοικίας, αλλά προβλέπεται «κόφτης» 90 ημερών για τη δεύτερη κατοικία.

Το Άμστερνταμ έχει επιβάλει φορολογική επιβάρυνση σε ακίνητα που μισθώνονται μέσω Airbnb, ενώ στο Λονδίνο προβλέπεται ανώτατο όριο τριών μηνών, ετησίως.

Στη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχουν οι περισσότερες καταχωρήσεις Airbnb παγκοσμίως, θα πρέπει ένα ακίνητο να μισθώνεται για 30 συναπτές ημέρες. Μάλιστα, επιχειρήθηκε να θεσπιστεί νόμος, βάσει του οποίου όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες διαμοιρασμού θα πρέπει να ενημερώνουν την τοπική δημοτική αρχή, για την ταυτότητα και τη διεύθυνση των ενοικιαστών. Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο Σαν Φρανσίσκο, προβλέπεται ανώτατη διάρκεια 90 ημέρων για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, οι χρήστες θα πρέπει να είναι διαμένουν μόνιμα στο ακίνητο κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ τα καταλύματα απαιτείται να διαθέτουν αριθμό μητρώου.