Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Από το 2013 οπότε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναδείχθηκε ανάδοχος, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της τάξης των 170 εκατ. ευρώ έχει περάσει από χίλια κύματα. Αρχικά ήταν η γραφειοκρατία και στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για περίπου μια πενταετία βρέθηκε αντιμέτωπο με τον πόλεμο που είχε κηρύξει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης κατά των ΣΔΙΤ.

Σε λίγες ημέρες, το project μπαίνει στον εβδόμο (!) χρόνο αναμονής, που εκτιμάται ότι θα είναι και ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα, τουλάχιστον, έχει αναφέρει στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως, δηλαδή, έχει σημειώσει, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να κλείσει το θέμα των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων, όπου θα κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεδρίασή της στις 18 Νοεμβρίου, προχώρησε στον ορισμό των δικηγόρων που θα “τρέξουν” τη διαδικασία της υπαγωγής των απαλλοτριώσεων του έργου στις διατάξεις της παρ. 1 του αρ. 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι “προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης”.

Η επένδυση δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, κάτι που μένει, βέβαια, να φανεί.

Το έργο

Το project έχει δυναμικότητα 200.000 τόνων, περιλαμβάνοντας την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, όπως και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

Το καλοκαίρι του 2014, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, ενώ το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία, ακύρωσε τη ΣΔΙΤ.

Εν τέλει, με νέα τροπολογία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Μαρτίου 2018 παραχώρησε-αφού την είχε αφαιρέσει- την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ιούνιο της ίδια χρονιάς η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπογράφηκε.

Τον Οκτώβριο του 2018 με ειδική πράξη του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε η υπαγωγή των απαλλοτριώσεων του ΣΔΙΤ στις διατάξεις της παρ.1 του αρ.7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο βήμα, πριν από την έναρξη του έργου, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχουν, σήμερα, οι περισσότερες παράνομες χωματερές των οποίων ο αριθμός τοποθετείται σε 21.