Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης, που δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, άφησε ο πρόεδρος της ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, συνομιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, σε ημερίδα για τα στελέχη των CEO, που διοργάνωσε η Fortune Greece και η Τσομόκος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στην ουσία, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, που αφήνει τη φοροδιαφυγή να λειτουργεί σε βάρος των υγιών εταιρειών που λειτουργούν σε καθεστώς πλήρης νομιμότητας. Ανέφερε ότι μόλις τρεις σε έναν κλάδο 500 επιχειρήσεων πληρώνουν φόρους. Πρόσθεσε ότι ένα πλήθος μικρών και παραβατικών εταιρειών δεν πληρώνουν τίποτα και το βάρος των κρατικών εσόδων το σηκώνουν τρεις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε ότι στην εγχώρια αγορά υπάρχουν διάφορες ιδιομορφίες με λαϊκίστικη αντιληψη, που λέει, αφήστε τους μικρούς να είναι ελαφρώς παραβάτες, να πληρώνουν οι «Μεγάλοι», και οι «Μικροί» να απολαμβάνουν.

Οι αιχμές του πρόεδρου συμπεριέλαβαν και κάποιους μεγάλους που δεν καταβάλλουν φόρους εισοδήματος, χωρίς όμως να γίνει πιο σαφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, απέφυγε να πάρει θέση στην κριτική που άσκησε ο κ. Φέσσας, λέγοντας  ότι «προσποιούμαι πως δεν άκουσα»

Η συζήτηση των δύο ανδρών συνεχίστηκε, με τον κ. Φέσσα να αναλαμβάνει ρόλο δημοσιογράφου, θέτοντας  το ερώτημα προς τον υπουργό Επικρατείας, με ποια χώρα θέλει η κυβέρνηση να μοιάζει η Ελλάδα, στον τρόπο διοίκησης και στην εφαρμογή των νόμων.

Ο υπουργός κ. Γιώργος Γεραπετρίτης διατύπωσε την προσωπική του άποψη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας ότι σε  αυτές τις χώρες υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, και ο υπουργός Επικρατείας προσδιόρισε ότι είναι το Περιβάλλον, ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος, προσδιορίζοντας ότι αύριο, Πέμπτη, θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι βασικές αρχές του Ασφαλιστικού, και η τρίτη προτεραιότητα είναι η Παιδεία που θα αποτελέσει το βασικό όχημα για να απελευθερώσει ανθρώπινο κεφάλαιο προς όφελος της χώρας.

Τόνισε ότι από τη νέα χρονιά θα υπάρξει και μεγαλύτερη παρέμβαση με νέο πλαίσιο για την Ανώτατη εκπαίδευση, που δίνει αυτονομία στα Πανεπιστήμια. Τέλος, να σημειωθεί ότι η ικανοποίηση του κ. Φέσσα ήρθε όταν ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην στρατηγική των ΣΔΙΤ.