Airbnb
Το 2018 στην Ελλάδα το άμεσο οικονομικό όφελος της πλατφόρμας βραχυχρόνιων ενοικιάσεων Airbnb διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ.
Airbnb
Το 2018 στην Ελλάδα το άμεσο οικονομικό όφελος της πλατφόρμας βραχυχρόνιων ενοικιάσεων Airbnb διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ.
Πηγή Εικόνας: Photo by John Tekeridis from Pexels

Ευκαιρίες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο για την ανακαίνιση του ακινήτου τους, αλλά και βαριά φορολογικά πρόστιμα σε όσους έχουν εντάξει το ακίνητο τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, και κρύβουν τα έσοδα από την εφορία.

Από τις αρχές του 2020 μέχρι το 2022, οι ιδιοκτήτες  θα είναι σε θέση να… συμμαζέψουν το ακίνητο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχει κίνητρα έκπτωσης κατά 40% της δαπάνης για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών από τον φόρο εισοδήματος των επομένων ετών, με ταυτόχρονη διατήρηση της έκπτωσης 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα, η οποία παρέχεται για δαπάνες επισκευής και συντήρησης.

Επιπλέον, το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων, με τις οποίες επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διαπράττεται, μέσω της μη δήλωσης εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αλλά και να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις, οι δωρεές, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες κτισμάτων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στα ακίνητά τους, σε ένα από τα έτη της τριετίας 2020-2022, εργασίες ανακαίνισης θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις φόρου κατά τα αμέσως επόμενα 4 έτη.

Το 40% των εξόδων που θα καταβάλουν για εργασίες αναβάθμισης των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ανώτατο όριο των δαπανών, για το οποίο οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου μειώθηκε σε 16.000 ευρώ, από 48.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι εν λόγω ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα, η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην Εφορία.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και, ειδικότερα, ο διαχειριστής της πλατφόρμας Airbnb είναι υποχρεωμένος να στέλνει όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας ο οποίος δραστηριοποιείται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων πρέπει να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε., με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που ιδίως αφορά στα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ανωτέρω ψηφιακών πλατφορμών. Για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την Α.Α.Δ.Ε.