Christmas tree farm in Iowa, USA.

Σε… Χριστουγεννιάτικο mood, μπαίνουν σιγά – σιγά οι πολίτες, και το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην έκδοση της Απόφασης «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων, για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», με την οποία εξασφαλίζεται η εμπορία του ελάτου, κατά κύριο λόγο, ως δέντρου κατά την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για φέτος, από ιδιόκτητα αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

  • 95.739 δενδρυλλίων ελάτης,
  • 1.510 δενδρυλλίων πεύκης (δασικής και μαύρης πεύκης),
  • 870 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας,
  • 600 δενδρυλλίων κυπαρισσιού,
  • 50 δενδρυλλίων ερυθρελάτης.

Παράλληλα, προβλέπεται η μεταφορά και διακίνηση 2.475 δενδρυλλίων ελάτης και 100 δενδρυλλίων αρκουδοπούρναρου που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:

  • 19.990 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση,
  • 1.160 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.),
  • 1.500 ελάτων από διακατεχόμενα δάση,
  • 500 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς,
  • 80 δενδρυλλίων ερυθρελάτης από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας,
  • κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και 2.000 βωλοφύτων ελάτης.

Από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα της Χαλκιδικής θα προέρχονται περίπου 65.000 χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, 48.250 έλατα (έναντι 31.500 το 2018) θα υλοτομηθούν στην περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου και 14.000 έλατα στην περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας (συν 500 ψευδοτσούγκες και 500 πεύκα). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2.500 έλατα από την περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου που θα διακινηθούν με γλάστρες.

Όπως προκύπτει, ο συνολικός αριθμός που εγκρίθηκε να διατεθούν φέτος είναι αυξημένος κατά 15 χιλιάδες περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά, ελάτης κατά κύριο λόγο, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Πρόκειται, κυρίως, για έλατα αλλά και για άλλα δασοπονικά είδη (ερυθρελάτη, πεύκη, ψευδοτσούγκα, κυπαρίσσι) που προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα και καστανοπερίβολα.

Οι πολίτες που θα επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Με τη φετινή απόφαση, ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και λήξης η Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019.