Αυτά είναι τα μεγαλύτερα deals του 2019 στα ακίνητα
Aυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.641,76 τ.μ.
Αυτά είναι τα μεγαλύτερα deals του 2019 στα ακίνητα
Aυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.641,76 τ.μ.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Μια εβδομάδα παράταση έδωσε η διοίκηση της Prodea Investments για το διαγωνισμό πώλησης των ακινήτων μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι. Ως αρχική καταληκτική ημερομηνία είχε προσδιοριστεί η Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και μετατίθεται για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν  τις δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας.

Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 10 επενδυτές καταθέτοντας  μη δεσμευτικές προσφορές τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια δημιουργήθηκαν επενδυτικά σχήματα, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 5.

Η πολιτική των επενδυτικών σχημάτων έχει ως σκοπό να μειωθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους, και να γίνουν προσφορές στην πραγματική αξία των ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί φιλέτα.

Σήμερα τα προς πώληση ακίνητα της Prodea Investments είναι μισθωμένα και αποδίδουν περίπου 6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο ενδεχόμενο ένα επενδυτικό σχήμα αποκτήσει  το σύνολο των ακινήτων, σε 13 χρόνια θα έχει κάνει απόσβεση καθώς το συνολικό τίμημα προσδιορίζεται κοντά στη περιοχή των 80 εκατ. ευρώ. Στα βιβλία της εταιρείας το κόστος  των ακινήτων ανέρχεται σε 74 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική των επενδυτών είναι να μεταπωλήσουν τα ακίνητα σε ένα διάστημα τριών ετών με την προσδοκία να καρπωθούν την υπεραξία που θα δημιουργεί στην αγορά ακινήτων . Η πώληση των ακινήτων  θα διαμορφώσει νέες τιμές στην  αγορά γραφείων καθώς θα καταγραφεί η συναλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η διοίκηση της  Prodea Investments διατηρεί το δικαίωμα της ματαίωσης  της διαδικασίας  πώλησης όταν το προσφερόμενο  τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.

Στέλεχος της αγοράς ακινήτων θεωρεί ότι θα γίνουν… ανάρπαστα και θα δώσουν προσφορές που θα ικανοποιούν τον πωλητή. Ανάμεσα στους διεκδικητές είναι και ο γαλλικός όμιλος Chenavari, η εταιρεία Dromeus Capital, η Brook Lane, η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η Prodea Investments ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει ακίνητα τα οποία είναι μισθωμένα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ο βασικός μέτοχος τη εταιρείας, επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή της από έναν πελάτη. Μετά την πώληση, τα έσοδα της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα θα φθάνουν στο 45% από 47%, που ήταν πριν την πώληση.   

 Τα 4 ακίνητα φιλέτα

Η Prodea Investments έχει ανακοινώσει θα πωλήσει τα παρακάτω ακίνητα ιδιοκτησίας της:

1. Λεωφ. Μεσογείων 1 και Βασ. Σοφίας 118, στην Αθήνα, αυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.641,76 τ.μ. (αναπτύσσεται σε 3 υπόγεια, ισόγειο, πατάρι, 8 ορόφους και δώμα), πλήρως μισθωμένο.

2. Λεωφ. Πειραιώς 74-76, στο Μοσχάτο, αυτοτελές κτήριο γραφείων συνολικής επιφανείας 12.443,46 τ.μ. (αναπτύσσεται σε υπόγειο, ισόγειο, 6 ορόφους και δώμα), πλήρως μισθωμένο.

 3. Οδός Ακαδημίας 68 και Χαρ.Τρικούπη και Ζωοδόχου Πηγής, στην Αθήνα, οριζόντιες ιδιοκτησίες- γραφειακοί χώροι, συνολικής επιφανείας 5.501,00 τ.μ. (αναπτύσσεται σε 2 υπόγεια, ισόγειο, πατάρι και 7 ορόφους), πλήρως μισθωμένες.

 4. Λεωφ. Κηφισίας 178 και Αγησιλάου, στο Χαλάνδρι, κατάστημα, όροφοι γραφείων και parking/αποθηκευτικοί χώροι συνολικής επιφανείας 10.293,42 τ.μ. (αναπτύσσονται σε 4 υπόγεια, ισόγειο, πατάρι και 3 ορόφους), πλήρως μισθωμένοι.