Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας για την απόκτηση από την εταιρεία του κυπριακού ομίλου «YODA Group» (συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα) μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55% στην εταιρεία Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV) προχώρησε η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει στα τουριστικά ακίνητα.

Η MHV δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει  πολυτελή ξενοδοχεία και resorts και έργα ανάπτυξης γραφείων και κατοικιών και οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου.

Η εύλογη αξία των ακινήτων της (ακίνητα επένδυσης, ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα ακινήτων) την 30 Ιουνίου 2023 ήταν 555,268 εκατ. ευρώ.

Η Prodea δεν δημοσιοποίησε το ποσό που θα διαθέσει για την εξαγορά του 55% της MHV, ωστόσο, με βάση της αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εκτιμάται ότι θα είναι μια συναλλαγή αξίας πάνω από 250 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η MHV είναι ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων The Landmark Nicosia, Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol στην Κύπρο και Nikki Beach και Porto Paros στην Ελλάδα. Επίσης, κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Aphrodite Hills Resort.

Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2024.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Prodea θα κατέχει ποσοστό 80% στην MHV καθώς τώρα διαθέτει το 25%, ενώ το 20% ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, ο οποίος είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Prodea.