Ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης στον ΧΥΤΑ Φυλής. 21 Αυγούστου 2019
Ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης στον ΧΥΤΑ Φυλής. 21 Αυγούστου 2019
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

«Τους επόμενους μήνες, ο κ. Πατούλης και το περιφερειακό συμβούλιο θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και με βάση αυτές τις προτάσεις θα κινηθούμε» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «έχουμε την εικόνα που είδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο επισκεπτόμενος τον ΧΥΤΑ Φυλής και είπε πως ολόκληρη η Αττική κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα από σκουπίδια. Αυτή την εικόνα είδα κι εγώ στις 21 Αυγούστου που επισκέφτηκα τον ίδιο χώρο. Και σημείωσα ότι μπορεί να δοθούν μόνο κάποιες προσωρινές, λύσεις στην προσπάθεια εντωμεταξύ να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2014 από τον τότε περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, με βάση χωροθετήσεις οι οποίες είχαν γίνει. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειάρχη, κ. Δούρου, στο όνομα ενός υπερφιλόδοξου σχεδιασμού, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ».

Προσθέτοντας ότι «το 2012-2014, όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις συμβάσεις ΣΔΙΤ. Τότε με τις συμβάσεις αυτές που είχαμε κάνει για τις Σέρρες και για την Ήπειρο μπήκαν στις ράγες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα τόσο στην Ήπειρο όσο και στις Σέρρες έχει λυθεί χάρη στις δικές μας πολιτικές. Αντίστοιχες συμβάσεις  όμως που υπεγράφησαν στην Αττική και στην Κέρκυρα ακυρώθηκαν κατόπιν από την Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και από τον Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Ακυρώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που  ξέρει όλη η Ελλάδα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα. Να το κόστος του λαϊκισμού, να πόσο πληρώνουμε όλοι μαζί το ότι φεύγουμε από πρακτικές οι οποίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».

«Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στο πλαίσιο και του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τους επόμενους μήνες, ο κ. Πατούλης, ο νέος περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα υποβάλουν τις προτάσεις τους και με βάση αυτές τις προτάσεις θα κινηθούμε» ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε με εμφατικό τόνο την κρισιμότητα του προβλήματος με τον ΧΥΤΑ Φυλής. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ανακύκλωση διαλογής στην πηγή είναι και δικές μας πολιτικές, όπως δική μας πολιτική είναι και η εισαγωγή ουσιαστικά του καφέ κάδου για τα οργανικά, για τα τρόφιμα δηλαδή σε μεγάλο βαθμό που προφανώς αυτές οι πολιτικές θα απαλύνουν το πρόβλημα. Μόνο που όλα αυτά απαιτούν κάποιον χρόνο. Το πρόβλημα, όμως, της Φυλής, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι άμεσο, είναι των επόμενων μηνών. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι».

«Πρέπει να είμαστε όλοι πρακτικοί και υπεύθυνοι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, τι γίνεται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία. Ας το κάνουμε επιτέλους και στην Ελλάδα, να σταματήσουμε να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων στη διαχείριση των απορριμμάτων», κατέληξε.