«Διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια» σημείωσε ο πρόεδρος της Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, από το βήμα του Συνεδρίου «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Αγοραστός μίλησε για την ανάγκη μίας «βιολογικής αφύπνισης των λαών» έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και στην ορθή νομοθέτηση σε συνδυασμό με την ανάθεση ευθυνών και ελευθερίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της Διαχείρισης των Αποβλήτων.

Επέκρινε τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ΕΣΔΑ από τις κυβερνήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκε χρόνος και χρήμα».

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την κακονομία, την πολυνομία και τον λάθος σχεδιασμό, τα οποία δυσχεραίνουν την υλοποίηση των έργων, καθώς επίσης και στον λαϊκισμό και τις ιδεολογικές εμμονές που, όπως είπε, δεν είχαν αποτελέσματα.

«Η ευελιξία στο μέλλον είναι να τα κάνουμε όλα σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δε θέλουμε διαχείριση της μιζέριας. Ρηξικέλευθες αλλαγές».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακολουθία τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια των κρατικών μηχανισμών, φαινόμενα που, όπως είπε, πρέπει να χτυπηθούν, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «χρειάζεται τόλμη, αφού παντού γίνεται αυτή η διαδικασία. Δεν είναι μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι απορρύπανση του περιβάλλοντος», είπε.

«Αν φοβάται η κεντρική εξουσία να δώσει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες», δήλωσε.Ειδικότερα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να πάμε σε δύο βάρκες. Περιφερειακή διακυβέρνηση υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το κράτος πρέπει να είναι επιτελικό και να ελέγχει με βαθμούς ελευθερίας στον κάθε βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, «διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός, χαρακτήρισε σαν «εθνικό έγκλημα» την καθυστέρηση στην εκτροπή του Αχελώου, έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Η ΔΕΗ θα έχει 60 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «χάθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων».