Για συνθήκες ωρίμανσης και ευνοϊκές συγκυρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, μίλησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης, στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».
«Οι συγκυρίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει. Το σκουπίδι δεν έχει χρώμα αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε όλοι μαζί χωρίς ιδεοληψίες. Εδώ μάθαμε ότι, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, έρχονται και… άλλοι παπάδες με άλλα ευαγγέλια» επεσήμανε ο κ. Γεράνης ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε υγειονομική ταφή κάτω του 26%.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήρε τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε, πως στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τρεις μονάδες για τη διαχείριση των αποβλήτων: η πρώτη, που έχει βραβευτεί, στις Σέρρες, η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και η τρίτη, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, στα Ανατολική της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτες, όπως διευκρίνισε, έγιναν μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ η τρίτη αποτελεί δημόσιο έργο.
Ο κ. Γεράνης επέρριψε ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για τα χαμηλά ποσοστά στη διαχείριση των αποβλήτων τονίζοντας πως «φταίμε όλοι για την κατάσταση της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Αν δεν γίνουν επενδύσεις για ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει». «Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε ενεργειακά το υπόλειμα. Ο κύκλος της κυκλικής οικονομίας κλείνει με την μακροημέρευση του κάθε αποβλήτου. Ο κύκλος κλείνει με την ενεργειακή αξιοποίηση», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι , όπως ανέφερε ο κ. Γεράνης, εντός του 2020 θα μοιραστούν καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία.