ΣΔΙΤ Ηλείας
Ένα από τα τελευταία έργα που ανέλαβε η Μεσόγειος, κοινοπρακτικά με την Άβαξ και την ΑΑΓΗΣ, αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 29.169.940 ευρώ.
ΣΔΙΤ Ηλείας
Ένα από τα τελευταία έργα που ανέλαβε η Μεσόγειος, κοινοπρακτικά με την Άβαξ και την ΑΑΓΗΣ, αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 29.169.940 ευρώ.
Πηγή Εικόνας: Μεσόγειος

Ισχυρή παρουσία διαθέτει η τεχνική εταιρεία Μεσόγειος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα, καθώς από το 2000, οπότε ίδρυσαν οι Διονύσης Γεωργόπουλος (Χημ. Μηχανικός), Γ. Αλέγρας (Ηλεκτρ. Μηχανικός) και Αγγελική Κάτσιου (Πολιτικός Μηχανικός), ενισχύεται διαρκώς με νέα έργα. Η εταιρεία, που εισέρχεται στον εικοστό χρόνο ζωής της, δίνει περαιτέρω έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στον πρωτοπόρο σχεδιασμό και κατασκευή έργων προστασίας περιβάλλοντος, των οποίων πυρήνας είναι η ανακύκλωση υλικών, η εξοικονόμηση και ανάκτηση ενέργειας και βέβαια η επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων.

Περισσότερα από 100 έργα προστασίας περιβάλλοντος

Η Μεσόγειος δραστηριοποιείται στις αγορές της διαχείρισης του νερού και στερεών αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας μόνιμη παρουσία σε Κύπρο και Ρουμανία, με προϊόντα του ομίλου Μεσόγειος να διατίθενται σε πολλές χώρες. Τα τελευταία 19 χρόνια έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει  και λειτουργήσει  περισσότερα από 100 έργα προστασίας περιβάλλοντος, όπως και περισσότερες από 40 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων,  30 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) – Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 10 διυλιστήρια νερού, μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ έχει υλοποιήσει έργα αποκατάστασης ρυπασμένων εδαφών αλλά και δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επιπρόσθετα, η Μεσόγειος δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:

-Σχεδιασμός, ωρίμανση και υλοποίηση σύνθετων σχεδίων και προγραμμάτων στους τομείς της διαχείρισης φυσικών πόρων και της κυκλικής οικονομίας.

-Συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ για παροχή πόσιμου νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων και παραγωγή ή εξοικονόμηση ενέργειας

-Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης δικτύων καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, στερεών και υγρών αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας

-Σχεδιασμός  και κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων καθώς  και δικτύων κοινής ωφέλειας.

-Παραγωγή προκατασκευασμένων συστημάτων (compact) επεξεργασίας νερού και  αποβλήτων.

Τα έργα

Ένα από τα τελευταία έργα που ανέλαβε η Μεσόγειος, κοινοπρακτικά με την Άβαξ και την ΑΑΓΗΣ, αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 29.169.940 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 80.000 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως.

Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας, για χρονικό διάστημα είκοσι επτά (27) ετών, μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει 22 μήνες και η λειτουργία θα λάβει χώρα για 25 έτη. Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης με το ποσό των €16,86 εκατ. μέσω κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ).

Το έργο θα κατασκευαστεί  στη θέση Τριανταφυλλιά, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαλιάδας – Ιάρδανου Ν. Ηλείας. Ο σχεδιασμός του έργου αφορά στην επεξεργασία των αποβλήτων σε τρία στάδια: τη μηχανική επεξεργασία, τη βιολογική επεξεργασία και τη ραφιναρία. Η εγκατάσταση αποτελείται από κλειστά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν όλες τις διεργασίες. Τα κτίρια λειτουργούν υποπίεση για να μην υπάρχει κίνδυνος εκπομπών αερίων και σκόνης στην ατμόσφαιρα αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Για την κατασκευή του έργου θα εφαρμοστεί μηχανολογικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της ανάκτησης προϊόντων. Για την βιολογική επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων θα εφαρμοστεί η τεχνολογία της ξηρής αναερόβιας χώνευσης σε αντιδραστήρες διαλείποντος έργου.

Αποτελέσματα του έργου είναι η μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται προς ταφή κατά 39% και η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων κατά 73%, δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από το 65% που είναι ο κοινοτικός στόχος. Επιπλέον επιτυγχάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανακυκλώσιμων προϊόντων και εδαφικού υλικού τύπου κόμποστ. Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Ηλείας, εφαρμόζοντας έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, οδηγεί στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επίσης, έχει αναλάβει την κατασκευή & λειτουργία μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης. Το έργο ύψους 18,9 εκατ. ευρώ διαθέτει δυναμικότητα 38.855 τν/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένων οργανικών απόβλητων.

Μονάδα επεξεργασίας Αλεξανδρούπολη
Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: Μεσόγειος

Στα projects που έχει υλοποιήσει ανήκουν-ενδεικτικά- ο ΧΥΤΥ Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με προϋπολογισμό 4,4 εκατ. ευρώ, η Μονάδα Mηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεφαλονιάς (3,7 εκατ. ευρώ) και ο ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Στον τομέα της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, η Μεσόγειος έχει αναλάβει την κατασκευή μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΚ Χωριστής του Δήμου Δράμας προβλεπόμενης δυναμικότητας 3.500 κατοίκων. Η κατασκευή του έργου, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020, ακολουθεί η δοκιμαστική λειτουργία του μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και η θέση σε κανονική λειτουργία για δύο χρόνια, έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Έχει ακόμη ολοκληρώσει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δ.Κ. Σημάντρων Δ.Ν.Προποντίδας

Η Μεσόγειος έχει ισχυρό αποτύπωμα και στη διαχείριση νερού, έχοντας αναλάβει, για λογαριασμό του Δήμου Καμένων Βούρλων, την προμήθεια Συστήματος Βελτίωσης, Εκσυγχρονισμού και Ελέγχου Διαρροών Δικτύων Ύδρευσης.  Το έργο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ έχει διάρκεια εκτέλεσης προμήθειας από τις 24 Οκτωβρίου 2019 έως τις 24 Οκτωβρίου 2020, με τη δοκιμαστική του λειτουργία να είναι για ένα χρόνο με αφετηρία την 24η Οκτωβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι στους τομείας που η Μεσόγειος δραστηριοποιείται, ανήκουν τα έργα οδοποιίας και ενέργειας.

Σταθμοί στην Εξέλιξη της Μεσόγειος
Σταθμοί στην Εξέλιξη της Μεσόγειος
Πηγή Εικόνας: Μεσόγειος