Στις δύο βασικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», ο γ.γ Περιβάλλοντος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. «Πάνω σ’ αυτό καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέλουμε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουγός ανακοίνωσε ότι στοχεύουμε στην απολιγνιτοποίηση ενώ οι περιβαλλοντικές πολιτικές είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σχολίασε, το υπουργείο επιδιώκει την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο του οποίου τρέχει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. «Θέλουμε να παράγουμε τα ίδια με λιγότερους πόρους και λιγότερα ή καθόλου απόβλητα. Αυτά θέλουμε να τα αξιοποιούμε ως πρώτες ύλες ή ενεργειακά», επεσήμανε. Σε μία προσπάθεια να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Αραβώσης τόνισε πως «στη Γερμανία κλείνει φέτος και ο τελευταίο ΧΥΤΥ ενώ εδώ είμαστε στο 80% ΧΥΤΥ. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18% όταν ο στόχος για το 2020 είναι 50%. Πρέπει να μιλήσουμε για βιώσιμη παραγωγή. Να μετεξελιχθεί όλο το μοντέλο της χώρας μας προς την κυκλική οικονομία». Μάλιστα, έκρινε πως «όσοι δεν το πετύχουν αυτό θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικοί» και τόνισε: «Το πράσινο επιχειρείν συνδέεται με την οικονομία και γι αυτό θα εστιάσουμε ως υπουργείο να βοηθήσουμε την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μιλάμε ακόμη για βιώσιμη κατανάλωση. Αυτό έχει να κάνει με ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών. Γι’ αυτό έχουμε συνεργασία με ΜΚΟ για να πληροφορήσουμε κάθε απλό πολίτη τι σημαίνει η προστασία του περιβάλλοντος».
ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στις δύο επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο για την κυκλική οικονομία. Όπως είπε, η πρώτη συμπεριλαμβάνει τους εκπροσώπους από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ενώ η δεύτερη από τους παραγωγικούς φορείς ενώ στοχεύει να αντλήσει προτάσεις από τον παραγωγικό κόσμο και θα έχει μόνιμο χαρατήρα. «Θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις περάσουμε μέσα από τους φορείς ώστε οι μηχανικοί να συμβάλουν και να κερδίσουνε από αυτό. Η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.
Αναφορικά με τους άξονες πολιτικής που θα ενσωματωθούν, ο κ. Αραβώσης ανέφερε τις πράσινες δημόσιες προμήθειες για αγορά δευτερογενών υλικών, τα οικονομικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους, τον οδηγό κυκλικής πόλης για τους δήμους και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. «Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη. Ο κ. Στασινός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο «Waste 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Economix.gr υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας