Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, από το βήμα του Συνεδρίου «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».

Επισήμανε, δε, ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.

«Θέλουμε να αντιστρέψουμε τους αριθμούς», τόνισε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού «είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕ, για αναθεώρηση των στόχων».

Όπως ξεκαθάρισε, «στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα έχει αναθεωρηθεί ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση με ρεαλιστικούς στόχους».

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, δήλωσε ότι πλέον δε θα υπάρχουν εμμονές στον επόμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίματα αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά την ταφή των απορριμμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται 8 νέες μονάδες, σε δημοπράτηση βρίσκονται άλλες 12, και σε μελέτη άλλες 40».

Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απρριμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει συνολική πρόταση έτσι ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%. «Αν η Αττική δώσει ένα άλλο τέμπο στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βελτιωθούν σημαντικά και οι αποδόσεις της χώρας συνολικά», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν και η Ατιική δρομολογήσει τις εγκαταστάσεις της, σε 4 χρόνια τα περισσότερα προβλήματα θα έχουν λυθεί και επανέλαβε ότι πρέπει να οδηγήσουμε το υπόλειμμα σε παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας ότι εάν το project των φορέων στη Βόρεια Ελλάδα «περπατήσει», θα αποτελέσει οδηγό για τη χώρα. «Ως πολιτεία έχουμε συγκεκριμένους στόχους στους οποίους δουλεύουμε», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.