Τη συμμετοχή της σε μία νέα εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στους τομείς της καλλιέργειας ευκαλύπτων και της πράσινης ενέργειας και ειδικότερα στην παραγωγή βιομάζας, βιοκαυσίμων αλλά και εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), στη Ζάμπια ανακοίνωσε η εταιρεία Diversa.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της 24/10/2019, η Diversa ΑΕΒΕ, υπέγραψε συμφωνητικό χρηματοδότησης με την Eucalyptus Holding Ltd, με έδρα το Λονδίνο, οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας ευκαλύπτων, με στόχο την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Η συμφωνία αφορά τη συμμετοχή της Diversa σε εταιρεία ειδικού σκοπού (S.P.V.) στη Ζάμπια, η οποία θα αποκτήσει γη για την καλλιέργεια ευκαλύπτων σε έκταση 5.000 εκταρίων.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εμπλοκή της Diversa συνίσταται στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης του 95% της συνολικής επένδυσης με ευνοϊκούς όρους, ύψους 60 εκατ. ευρώ, εντός 4 μηνών.

Σημειώνεται ότι η Diversa έχει αναλάβει τη διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η οποία θα κατευθυνθεί απευθείας στην εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. Η επιτυχής υλοποίηση της χρηματοδότησης θα αποφέρει τη συμμετοχή της Diversa στην εν λόγω εταιρεία ειδικού σκοπού με ποσοστό 35%. Με τον τρόπο αυτό, η Diversa επιδιώκει να υλοποιήσει μία σημαντική συμμετοχή, χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις, αλλά αξιοποιώντας το θετικό επενδυτικό κλίμα για ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα της Ζάμπια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η περίοδος για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι 4 μήνες.