Πράσινο Λάδι - βιοντίζελ
Πράσινο Λάδι - βιοντίζελ

Αντί να καταλήγει το λάδι από το τηγάνισμα στην… τουαλέτα, μπορεί να συλλεχθεί και να παραδοθεί σε εστιατόρια προκειμένου να ανακυκλωθεί και με την κατάλληλη επεξεργασία να γίνει βιοντίζελ. Η διαδικασία είναι απλή: τα σημεία ανακύκλωσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prasinoladi.gr. Ανοίγουμε τον χάρτη, εισάγουμε τον ταχυδρομικό μας κωδικό και εμφανίζονται στην οθόνη μας όλα τα σημεία κοντά μας. Είναι «Τόσο Απλό, Τόσο Σημαντικό». 

Αυτό έγινε γνωστό στην εκδήλωση «Τηγανέλαιο: Η Πράσινη Ενέργεια στα χέρια των πολιτών», που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τις ενέργειες της εταιρείας «Πράσινο Λάδι», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα, μέρος του οποίου είναι τόσο η δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών όσο και η συμμετοχή και κινητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

«Γνωρίζω ότι ενώ η πλειονότητα των συλλεγόμενων τηγανελαίων προέρχεται από εστιατόρια και βιομηχανία, τα τηγανέλαια που παράγονται στα σπίτια μας είναι ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που παράγονται στα εστιατόρια και δεν ανακυκλώνονται. Είναι, λοιπόν, σημαντική η πρωτοβουλία να ξεκινήσετε μία τέτοια επιχείρηση συλλογής οικιακών τηγανελαίων με τη συμμετοχή και την ευασθητοποίηση των πολιτών. Και γι αυτό το λόγο, οι  υπουργοί Περιβάλλοντος δεν πρέπει να ντρέπονται να είναι σε τέτοιες εκδηλώσεις, ούτε να το θεωρούν δευτερεύον σε σχέση με τα μεγάλα και τρανά πράγματα, τα οποία έχουν μπροστά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σήμερα η εταιρεία συλλέγει χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από 1.800 εστιατόρια στην Αττική και μέσω συνεργατών, από 13.600 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το τηγανέλαιο που συγκεντρώνεται μεταφέρεται σε μονάδα στον Βόλο. Εκεί καθαρίζεται, υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετατρέπεται σε βιοντίζελ. Το 2019 η «Πράσινο Λάδι» παρήγαγε 13.600 τόνους βιοντίζελ από τηγανέλαια και 9.600 τόνους από ζωικά λίπη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πράσινο Λάδι, Γιώργος Κυριακόπουλος, το βιοντίζελ από τηγανέλαια είναι το καθαρότερο καύσιμο που διατίθεται σήμερα στην αγορά, διότι:

  • Επιτυγχάνει δραματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (88% σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα).
  • Δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα.
  • Ενώ μειώνει την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

«Μόνο από τη δραστηριότητα της Πράσινο Λάδι και της Ελίν Verd κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα 50.000 τόνοι λιγότερο CO2».  

Μέχρι πρόσφατα η εταιρεία  βασιζόταν στην ανακύκλωση τηγανελαίων μόνο από τα εστιατόρια και την βιομηχανία. Αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης ήταν όμως ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και των οικιακών τηγανελαίων. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών σε καλές συνεργασίες με Δήμους, σχολεία και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναπτύχθηκε τώρα μία εφαρμογή που εμπλέκει και τα 15.000 εστιατόρια που συνεργάζονται με την εταιρεία και τους πιστοποιημένους συνεργάτες της σε όλη τη χώρα. Έτσι εξασφαλίζεται ότι σε λίγα μέτρα από το κάθε ελληνικό σπίτι θα υπάρχει ένα «Σημείο Πράσινο Λάδι». 

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των εταιριών Πράσινο Λάδι και Ελίν Verd οι οποίοι παρουσίασαν το τοπίο της ανακύκλωσης τηγανελαίου στη χώρα μας, τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη από τη συλλογή του για την παραγωγή βιοντίζελ, καθώς και τη διαδικασία συμμετοχής του κοινού στην όλη προσπάθεια, που είναι και ο βασικός στόχος της κινητοποίησης.