Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσδοκίες για περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και πτώση των τιμών φέρνει η αναστολή του ΦΠΑ 24%. Η κτηματαγορά αδημονούσε για τη σχετική κυβερνητική απόφαση, η οποία αναμένεται να φέρει… ούριο άνεμο στις αγοραπωλησίες κατοικιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης υποστηρίζει ότι η κυβερνητική απόφαση πρέπει να ληφθεί ως μία χρυσή ευκαιρία από τους συναδέλφους τους, για να πουληθεί το στοκ των νεόδμητων κατοικιών που δεν έφυγε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτών των σπιτιών υπολογίζεται περίπου σε 100.000 ακίνητα. Προσθέτει ότι οι κατασκευαστές το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν είναι να πουλήσουν όσα ακίνητα τους έχουν απομείνει σε καλύτερες τιμές χάρη στην αναστολή του ΦΠΑ 24%.   

Έτσι οι κατασκευαστές θα αποκτήσουν ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να βάλουν μπροστά σχέδια για νέες οικοδομές, έτσι ώστε να δώσουν στην αγορά νέα ακίνητα χωρίς ΦΠΑ και ακόμη καλύτερες κατασκευές.

Ο κ. Καψιμάλης εκτιμά ότι η προσδοκία της αγοράς αλλά και τους κράτους είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μεταβιβάσεων. Διευκρινίζει ότι η αποτύπωση των νέων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, για αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, είναι μία ένδειξη της ζήτησης στην αγορά. Όμως η προσφορά περισσότερων ακινήτων σε ανταγωνιστικές τιμές αναμένεται να επιφέρει πτώση των τιμών – εκτός και αν εκδηλωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση ικανή να καλύψει την προσφορά.

Η αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα θα δημιουργήσει πίεση στις τιμές των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση από δεύτερο ή τρίτο χέρι.  

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος των τιμών φρενάρει την ανάπτυξη της κτηματαγοράς όταν οι οικονομικές απαιτήσεις των πωλητών δεν καλύπτονται από τους  αγοραστές. Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, που απετέλεσε και τον πυρήνα της ανάπτυξης, μεταβιβάστηκαν 5804 ακίνητα το 2018  έναντι 2967 το 2017, σημειώνοντας άνοδο κατά 94,6%.

Σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων, η αύξηση των μεταβιβάσεων προήλθε κυρίως από τις «καλές» τιμές που προσφέρθηκαν τα ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια ορισμένοι αγοραστές τα αξιοποίησαν μέσω της πλατφόρμας AirBnB. Η άνοδος  των τιμών των ακινήτων μετατοπίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον  σε άλλες  περιοχές, επισημαίνουν  κτηματομεσίτες.