Τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Πηγή Εικόνας: Τηλεπικοινωνίες - panumas nikhomkhai στο Pexels

Παράταση ολίγων ημερών ή εβδομάδων εκτιμάται ότι θα δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον διαγωνσιμό για το έργο-μαμούθ “υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας- Ultrafast broadband”, ύψους 870 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

Η ημερομηνία εκδήλωσης προσφορών είχε οριστεί για την επόμενη Τρίτη, αλλά, λόγω υψηλού ενδιαφέροντος, θα δοθεί παράταση, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό ποιο θα είναι το επόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μετά την υποβολή ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί ανταγωνιστικός διάλογος ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς πώς θα λάβει χώρα το έργο, του οποίου ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το έργο

Το έργο UltraFast Broadband (UFBB), που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps, έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο από τους παρόχους όσο και από τις τεχνικές εταιρείες, με κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ να είναι ιδιωτική συνεισφορά.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, που θα επιτρέπει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Μέσω του ΣΔΙΤ θα ενισχυθεί η δημιουργία υποδομών που απευθύνονται στο 18% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί κυρίως σε αγροτικές ή/και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, οι οποίες δεν προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σχεδιασμός, προβλέπει τον χωρισμό της ελληνικής επικράτειας σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ο πληθυσμός στις περιοχές παρέμβασης θα καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 99% με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

Ταυτόχρονα, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των περιοχών θα καλύπτεται με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps, που να είναι αναβαθμίσιμη σε 1 Gigabit. Συνολικά, εκτιμάται ότι το σύνολο των ενεργών συνδέσεων που θα καλύπτει το έργο UltraFast Broadband θα ανέρχεται σε 812.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2.400.000 πολίτες.