O Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής, σε συζήτηση νομοσχεδίο σε ειπτροπή
O Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής, σε συζήτηση νομοσχεδίο σε ειπτροπή
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που μπορούν να συγκεντρώσουν ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης γιατί συνιστά «μεγάλη μεταρρύθμιση». «Από έναν υπολογιστή θα μπορούμε να δούμε όλα τα γεωχωρικά που απαιτούνται για μια αδειοδότηση», είπε ο κ. Στασινός και χαρακτήρισε επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, την αδειδότηση κεραιοσυστημάτων, τη βελτίωση του καθεστώτος περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την ψηφιοποίηση του κράτους. «Θα βοηθήσει στις επενδύσεις, στην αλλαγή της χώρας και στην αλλαγή νοοτροπίας», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Αναλυτικά μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός είπε:

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί προωθεί μεταρρυθμίσεις που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και απλά δεν είχε προλάβει να τις προωθήσει. Και ελπίζω ότι θα υπάρχει συναίνεση τουλάχιστον σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Τον Ενιαίο Ψηφιακό χάρτη τον είχε προτείνει το ΤΕΕ πριν δύο χρόνια σε εκδήλωση στην παλιά βουλή όπου ήταν και ο κύριος Σταθάκης και είχε πει ότι πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν έγινε άμεσα, αλλά είναι θετικό ότι το προωθεί η παρούσα κυβέρνηση και θεωρώ αυτονόητο ότι θα το ψηφίσουν και οι βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης και τα υπόλοιπα κόμματα. Το θεωρώ πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, γιατί θα μπαίνει ο οποιοσδήποτε μέσα στον ψηφιακό χάρτη, θα βλέπει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για την αδειοδότηση, και στη συνέχει θα μπορεί να εκδίδει την οικοδομική άδεια μέσω του συστήματος e-adeies, το οποίο ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με πρωτοβουλία του κου Σταθάκη, ενώ λίμναζε για 3-4 χρόνια, αφού δεν είχε υπογραφεί μία υπουργική απόφαση.

Και μένει ακόμα ένα στάδιο: Το στάδιο της αδειοδότησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή να υπάρχει ένα Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης.

Από τον ψηφιακό χάρτη να παίρνει κάποιος τα δεδομένα και κατόπιν να μπαίνει σε ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και έτσι να εκδίδει και την άδεια οικοδόμησης και την άδεια λειτουργίας.

Αυτό σας υπόσχομαι, και έχω στείλει σχετική επιστολή στον κο Δραγασάκη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ότι μπορεί το ΤΕΕ, χωρίς κόστος, να το έχει έτοιμο σε έξι με οκτώ μήνες. Είναι επίσης ένα έργο που λιμνάζει. Δύο χρόνια πάλευε η προηγούμενη κυβέρνηση να εκτελέσει έναν διαγωνισμό, ακόμα λιμνάζει ο διαγωνισμός και θέλει άλλα τρία χρόνια. Εμείς σε οκτώ μήνες μπορούμε να το έχουμε έτοιμο και είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Άρα σας προτείνουμε να το εντάξετε, γιατί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ολοκληρωμένες. Όταν είναι μισές, δεν αποδίδουν ούτε προς τους πολίτες ούτε προς τους επενδυτές.

Η επόμενη σημαντική μεταρρύθμιση είναι το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Κάθε φορά που γίνεται μία πλημμύρα, ένας  σεισμός, που δημιουργείται ένα πρόβλημα σε μία γέφυρα, σε ένα φράγμα, ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο αρμόδιος να το συντηρήσει και δεν τον βρίσκουμε. Είναι ορφανά τα έργα όταν δημιουργείται πρόβλημα. Όταν δημιουργηθεί το εθνικό μητρώο υποδομών θα ξέρουμε πότε πρέπει να συντηρηθεί ένα έργο, ποιος το συντήρησε τελευταία φορά, ποιος είναι αρμόδιος να το συντηρήσει, και έτσι θα παρακολουθούμε τα έργα και δε θα έχουμε ζημιές.

Αδειοδότηση Κεραιοσυστημάτων. Είναι μία μεταρρύθμιση που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ο κ. Μαγκλάρας το είχε έτοιμο, συνεργάστηκε με το ΤΕΕ, και ο κ. Παππάς, δεν πρόλαβε, ενδεχομένως, να το φέρει στη βουλή για να ψηφιστεί.  Άρα είναι έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση, με κάποιες λίγες αλλαγές, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό να προωθηθεί και μπράβο στην συγκεκριμένη κυβέρνηση που τα προωθεί όλα αυτά πολύ γρήγορα.

Η βελτίωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι πολλή σημαντική για να προχωρήσουν τα έργα.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός ίσως είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση. Ξέρετε ότι εμείς στο ΤΕΕ τον εφαρμόζουμε εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε δείξει τον δρόμο, και θα είμαστε δίπλα στο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής για να τον ενισχύσουμε. Βλέπω κύριε υπουργέ ότι στο δικό σας υπουργείο προωθείτε τα θέματα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης των διαδικασιών για όλες τις επενδύσεις. Το θεωρώ πολύ σημαντικό – αυτονόητο να το ψηφίσουν όλοι.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρά το ότι δεν πληρεί τον βασικό κανόνα, να αναφέρονται όλα σε ένα υπουργείο για να μπορεί ο καθένας να βρει τις διατάξεις, παρόλα αυτά, περιλαμβάνει πάρα πολλά θέματα και θεωρώ ότι θα βοηθήσει και στις επενδύσεις, και στην αλλαγή της χώρας και στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Θεωρώ ότι θα το ψηφίσουν το σύνολο των βουλευτών, αφού έτσι κι αλλιώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις προωθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παρέμβαση Αδώνιδος Γεωργιάδη:

Αμέσως μετά την ομιλία του Γιώργου Στασινού, ζήτησε τον λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε:

«Επί του ειδικού θέματος που έθεσε ο κ. προεδρος του ΤΕΕ, περί της Ενιαίας Αδειοδοτικής Αρχής… Θα το συζητήσουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που το συζητούσατε ήδη, ήταν καθ΄ οδόν το θέμα αυτό. Εάν υπάρχει συναίνεση να το λύσουμε τώρα και να το νομοθετήσουμε, να μη μείνει στη μέση.

Είμαι εξαιρετικά υπέρ να νομοθετηθεί η ενιαία αδειοδοτική αρχή, και κυρίως να αποφύγουμε έναν διαγωνισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος και δεν προχωράει και θα μας καθυστερήσει, ενώ μέσω του ΤΕΕ μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και χωρίς κόστος. Προσωπικά είμαι εξαιρετικά υπέρ. Θα το δούμε αύριο στην επί των άρθρων συζήτηση με τα άλλα κόμματα.

Στασινός: να προχωρήσουμε μπροστά

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε:

«Ξέρουν οι βουλευτές ότι είμαι ευθύς στις απαντήσεις μου» και πρόσθεσε πως «σχετικά με τις διατάξεις για τη ρύθμιση των επαγγελματικών προσόντων και της ισοτιμίας πτυχίων, τόσο προσωπικά όσο και με απόφαση της Α/ΤΕΕ ζητούμε απόσυρση της διάταξης θα αντιδράσουμε άμεσα ως ΤΕΕ αν προχωρήσει».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός επίσης σημείωσε:

«Όταν βάζουμε μια νομοθετική ρύθμιση πρέπει να ξέρουμε και να αξιολογούμε πως εφαρμόζεται.

Έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικών αδειών εδώ και ένα έτος. Γιατί δεν μπορεί ακόμη να επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις; Γιατί δεν έχουμε ακόμη ψηφιακά τα δεδομένα που χρειάζονται για την άδεια οικοδομής, δηλαδή όσα περιλαμβάνονται στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Δυστυχώς κάνουμε τα πράγματα ανάποδα στη χώρα, καθώς θα έπρεπε πρώτα να έχουμε τον ψηφιακό χάρτη και μετά την ηλεκτρονική έκδοση αδειών. Έστω και έτσι όμως , τώρα που νομοθετείται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, θα προχωρήσουμε μπροστά.

Για να πάμε όμως ακόμη πιο μπροστά, πρέπει να εισαχθεί και το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης.

Για να σας το πώς απλά, εφόσον κάποιος περιμένει ένα χαρτί, για παράδειγμα, από την αρχαιολογία έξι μήνες ή ένα χρόνο και άλλον έναν χρόνο αντίστοιχα από τη δασική υπηρεσία, δεν μπορεί να βγει γρήγορα η άδεια, ακόμη και ηλεκτρονικά. Αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτός που κυρίως θα ωφεληθεί είναι οι μικρές επιχειρήσεις.

Μόνο με τον ψηφιακό χάρτη θα βγαίνουν γρήγορα οι άδειες, και ιδίως αν το αρχείο που εξάγεται, αυτό που βλέπουμε από τον χάρτη στον υπολογιστή μας, αποτελεί εν τέλει διοικητική πράξη.»