Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
Η απομάκρυνση της ΔΕΗ από τον κίνδυνο να κριθεί μη βιώσιμη επιβεβαιώθηκε, μετά και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young καθώς και τα μέτρα που έλαβε η πολιτική ηγεσία, αλλά τα προβλήματα για τη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική επιχείρηση εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε χθες πως «ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε, όμως η κατάσταση της επιχείρησης δεν έγινε παραδεισένια».
Το πρόβλημα που έχει τεθεί εδώ και καιρό υπό διαβούλευση στο υπουργείο Ενέργειας είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών της επιχείρησης. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν πέσει κατά καιρούς αρκετά σενάρια που αφορούν τόσο νομοθετικές ρυθμίσεις από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και πώληση πελατολογίου με γεωγραφικά κριτήρια σε εναλλακτικούς παρόχους καθώς και αυξήσεις στις διακοπές ρεύματος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές της επιχείρησης που αφήνουν μήνες απλήρωτους τους λογαριασμούς και δημιουργούν «φέσια» εις βάρος της.
Ένα νέο σενάριο που ακούγεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου από ΥΠΕΝ και ΡΑΕ που επί της ουσίας θα θέτει εμπόδια στη μετακίνηση ενός κακοπληρωτή σε άλλον πάροχο. Πρακτικά αυτό που συζητείται είναι να υπάρχει μία μορφή ενημέρωσης αναφορικά με το ιστορικό του κάθε πελάτη προκειμένου να μην του επιτρέπουν να αλλάζει πάροχο διαρκώς συνεχίζοντας το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς. Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται ένα πλαίσιο που θα στηρίζει τους συνεπείς οφειλέτες της επιχείρησης καθώς θα απαιτείται η εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης κατά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορεί να βρίσκεται ένας καταναλωτής εντός της ρύθμισης.
Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί σαφής εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να κατεβάζει το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές της επιχείρησης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντί τους και να αποδίδεται μεγαλύτερο μέρος των οφειλών στην εταιρεία. «Θέτουµε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιµετώπιση του φαινοµένου των στρατηγικών κακοπληρωτών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ∆Ε∆∆ΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες στους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηµατικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασµούς τους, συσσωρεύοντας µεγάλες οφειλές».

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν περιλαμβάνουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή τους καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην επιχείρηση. Άλλωστε, γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σχετική πρόβλεψη μέσω του ΚΟΤ.