Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέμα χρόνου είναι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την υποχρεωτική δέσμευση των εταιρειών παρόχων ενέργειας να διαμορφώσουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς  καταναλωτές.

Η αναγκαιότητα για σταθερή χρέωση ευρώ ανά kwh προήλθε από τους ίδιους τους καταναλωτές, που με επιστολές διαμαρτυρίας προς τη ΡΑΕ ζητούσαν τα συμβόλαια να μην περιλαμβάνουν ρήτρες που μεταβάλλουν την αρχική συμφωνία μεταξύ αυτών και των εταιρειών.

Μετά την απόφαση της  Ανεξάρτητης Αρχής, το «καλάθι» των υπηρεσιών ενέργειας θα εμπλουτιστεί με νέα πακέτα, για τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι υψηλοτέρα  σε τιμές σε σχέση με τα παρεχόμενα σήμερα πακέτα.

Πάντως  η ΡΑΕ δεν προτίθεται να πάρει θέση ή να ασκήσει  πιέσεις προς τις εταιρείες για  «καθαρά» τιμολόγια ενέργειας, όταν το σύνολο των εταιρειών «παίζει» ή αποκρύβει την τελική τιμή της Kwh.

Και αυτό γιατί το προσφερόμενο τιμολόγιο έχει ως σημείο αναφοράς μόνο το κόστος ανά kwh αλλά στη συνέχεια προσθέτουν και το μηνιαίο πάγιο που κυμαίνεται από 1,5 έως 5,5 ευρώ, χωρίς να λένε ότι το κόστος αυτό αυξάνει την Kwh.

Οι καταναλωτές «πέφτουν» θύματα των διαφημιστικών εταιρειών που λένε τη μισή αλήθεια καθώς  εστιάζουν στην τιμή ανά kwh και αποκρύπτουν ότι η μηνιαία χρέωση του παγίου διαμορφώνει μια νέα και υψηλότερη  τιμή.

Παράδειγμα, όταν μία  εταιρεία προφέρει την Kwh προς 0,06590 και ορίζει πάγιο 4,5 ευρώ το μήνα: στο τετράμηνο το πάγιο ανέρχεται στα 18 ευρώ και με τη κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 2000 Kwh, το κόστος ανά μονάδα είναι 0,009 ευρώ (18/2000) και προστίθεται στην αρχική προσφερόμενη τιμή. Έτσι το τελικό πραγματικό κόστος ρεύματος για τον καταναλωτή αυξάνεται κατά 0,009 λεπτά του ευρώ και η αρχική προσφερόμενη τιμή αυξάνεται σε 0,0749 ευρώ.

Η τελική τιμή της Kwh μετά την άνοδο των τιμολογίων της ΔΕΗ καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικά τα πακέτα των ιδιωτών, καθώς οι εταιρείες δίνουν τιμολόγιο ρεύματος ημέρας  σε τιμή χαμηλότερη από το νυχτερινό ρεύμα που διαμορφώνεται σε 0,078 ευρώ ανά kwh. Στελέχη της αγοράς ενέργειας διαπιστώνουν ήδη σημαντικές μετακινήσεις καταναλωτών από τη ΔΕΗ προς τις ιδιωτικές  εταιρείες.