Ζημιές από τον σεισμό στην Αθήνα
Ζημιές από τον σεισμό στην Αθήνα
Ζημιές από τον σεισμό στην Αθήνα
Ζημιές από τον σεισμό στην Αθήνα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκαν από τους μηχανικούς του  υπουργείου Υποδομών οι πρωτοβάθμιες αυτοψίες του σεισμού της 19ης Ιουλίου, στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το economix.gr, τα κτίρια που επλήγησαν από την δόνηση των 5,1 της Κλίμακας Ρίχτερ, ήταν περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα 1.546 χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα. Τα κλιμάκια έκαναν ελέγχους σε συνολικά 10.799 κτίσματα (δημόσια κτίρια, κατοικίες, μαγαζιά). Ταυτόχρονα, το ΥΠΟΜΕ, έβγαλε σε ΦΕΚ την Απόφαση για την οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής που θα λάβουν οι πληγέντες.

Όπως τονίζουν πηγές, ήδη από την Πέμπτη, ξεκίνησε η διαδικασία Επανελέγχου (Δευτεροβάθμιου Ελέγχου) των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα». Μάλιστα, σε αυτή την φάση οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να προβούν σε εκ νέου κατάθεση αίτησης.

Όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την Απόφαση:

– Ο ιδιοκτήτης (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο έχων την πλήρη κυριότητα) ή ο διαχειριστής (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου, που έχει πληγεί από το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχο του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας  6 μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της παρούσας απόφασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του ιδιοκτήτη.

– Ο ιδιοκτήτης (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο έχων την πλήρη κυριότητα) ή όλοι οι συνιδιοκτήτες (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή ο ειδικός διαχειριστής (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις) κτιρίου που έχει πληγεί από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για επισκευή ή ανακατασκευή ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αυτά ορίζονται σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις), εντός προθεσμίας:

  • 1 έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου ή
  • 18 μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης για απ’ευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής.

Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες προθεσμίες αφορούν και σε αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής. Ταυτόχρονα, οι παραπάνω προθεσμίες δύνανται να παραταθούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών και για χρονικό διάστημα έως 2 έτη.

Προτάσεις Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

– Για τα ιδιωτικά κτίρια, μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίου, είναι αναγκαίο να γίνει αντίστοιχος προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Προτεραιότητα και πάλι πρέπει να είναι όσα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με προηγούμενους αντισεισμικούς κανονισμούς – η χωρίς καθόλου αντισεισμικές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα όμως η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για να γίνουν οι επεμβάσεις που θα κριθούν αναγκαίες από τον έλεγχο αυτόν. Προτείνουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να δοθούν μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό. Κατά το πρότυπο της Ιταλίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί έκπτωση φόρου 50% για τις δαπάνες επεμβάσεων με συγκεκριμένο μέγιστο φορολογικό όφελος (στην Ιταλία το όριο είναι 96.000 ευρώ ανά κτήριο).

– Για κενά κτίρια ή παλαιά ή διατηρητέα, που έχουν αυξηθεί ιδίως στα κέντρα των πόλεων τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ανακατασκευή τους. Διαχωρίζουμε την έννοια της ανακατασκευής από την αποκατάσταση. Αποκατάσταση, στα περισσότερα από αυτά, με τον τρόπο και τα υλικά της αρχικής τους μορφής είναι πολλές φορές αδύνατον ή εξαιρετικά κοστοβόρο να γίνει. Μπορεί όμως να γίνει ανακατασκευή, σε μορφή εξαιρετικά κοντινή και συμβατή με την αρχική τους τυπολογία και μορφή, με νέες εφαρμόσιμες λύσεις και σύγχρονες μεθόδους και υλικά.

– Ειδικά για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και κενά κτίρια, ο τρόπος υλοποίησης τέτοιων παρεμβάσεων θα μπορούσε να περνά μέσα από τους δήμους, αρκεί να τους δοθούν τα θεσμικά εργαλεία. Προτείνουμε να καθιερωθεί μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιτρέπεται, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δήμος να αναλάβει ένα κτίριο, να το παραχωρήσει σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη που θα κάνει τις απαραίτητες εργασίες, θα το εκμεταλλευτεί για μια περίοδο και εν συνεχεία θα επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του αποκατεστημένο – ή στο δημόσιο, αν είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

– Επιπλέον, ειδικά για τα πολλά διατηρητέα που χρήζουν εργασιών, έχω προτείνει συγκεκριμένο μηχανισμό ανακατασκευής των προσόψεων, με χρηματοδότηση μέσα από τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης που πρέπει επιτέλους το κράτος να προχωρήσει.