ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΔΔΗΕ

Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των καταναλωτών, επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με αφορμή την αποκοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλικιωμένη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο Διαχειριστής διευκρινίζει ότι ο εν λόγω πελάτης δεν είχε προσκομίσει το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη (ΥΔΕ) το οποίο πιστοποιεί την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης του ακινήτου του και σημειώνει ακόμη τα εξής:

«Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά, η βαρύτητα και η σημασία των ουσιαστικών επανελέγχων των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αφού αυτοί άπτονται της ασφάλειας και ακεραιότητας προσώπων και περιουσιών. Οι επανέλεγχοι εξασφαλίζουν τους ίδιους τους καταναλωτές έναντι υπαρκτών κινδύνων (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά κλπ) που μέχρι σήμερα δεν έχουν πλήρως αποτραπεί, και που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει έως και στην απώλεια ζωής.

Για αυτούς του λόγους και για τη διασφάλιση τους, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οφείλουν, με πρωτοβουλία και ευθύνη τους, να προβαίνουν στον επανέλεγχο των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεών τους και στην έκδοση νέας ΥΔΕ, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτά καθορίζονται στην κείμενη νομοθεσία. Ενδεικτικά, οι κατοικίες πρέπει να επανελέγχονται μετά από 14 έτη, οι επαγγελματικοί χώροι ανά 7 έτη, οι υπαίθριες εγκαταστάσεις ανά 1 έτος κλπ.

Επίσης, νέα ΥΔΕ πρέπει να εκδίδεται μετά από επανέλεγχο σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης του ακινήτου, επέκτασης της ηλεκτρικής εγκατάστασης ή μεταβολής της συμφωνημένης ισχύος αυτής, καθώς και μετά από σοβαρές ζημιές που επέρχονται λόγω θεομηνιών κλπ

Προς διευκόλυνση των καταναλωτών, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί διαδικτυακή εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/LicensedElectricianCertification/, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ή τους χρήστες των ακινήτων να πληροφορούνται για την ημερομηνία λήξης της ΥΔΕ που είναι κατατεθειμένη στα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή να ενημερώνονται κατά πόσον η ΥΔΕ είναι σε ισχύ ή έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει σύντομα».