Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Πηγή Εικόνας: Κτίριο υπό κατασκευή - Juhasz Imre στο pexels

Διατάξεις για την επιτάχυνση δημοσίων έργων και επενδύσεων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης και των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση.

Στόχος είναι να αλλάξει η ζοφερή εικόνα που παρατηρείται τα τελευταία έτη σε ό,τι αφορά την εκτέλεση μεγάλων έργων, δεδομένου πως ο μέσος όρος του χρόνου υλοποίησης επενδύσεων υποδομών ανέρχεται στην Ελλάδα σε 90 μήνες. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου το μισό.

Δημόσιες συμβάσεις

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπει πως στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, θα δίνεται η δυνατότητα η ίδια εταιρεία να εκτελεί τη μελέτη και την κατασκευή του έργου υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι η ύπαρξη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, τεύχους υπολογισμού και τεκμηρίωσης για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της αναθέτουσας αρχής και κανονισμού μελετών έργου.

Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, το ζητούμενο είναι η μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης μελετών για έργα για τις οποίες τώρα απαιτείται διάστημα δύο ετών κατά μέσο όρο.

Συμβάσεις παραχώρησης

Για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, θα επιτρέπεται η υπογραφή της σύμβασης εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις σε ποσοστό 50% και όχι 75% όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος του 2016.

Το ποσοστό ύψους 50% ισχύει και για την εκπόνηση και υλοποίηση της έκθεσης αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης (Ε.Α.Α.Τ.).

Η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης θα μπορεί να γίνεται μόνο με απόφαση του υπουργού Υποδομών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών και μετά από γνώμη του τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων της γενικής γραμματείας Υποδομών.

Συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα

Για να σταματήσουν τα φαινόμενα καθυστερήσεων που σημειώνονται σε πολλά έργα που υλοποιούνται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η αρχαιολογική υπηρεσία εντός 60 ημερών καλείται να υποδείξει τρόπους συνέχισης των εργασιών και διασφάλισης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Εάν η προθεσμία των 60 ημερών παρέλθει άπρακτη, τότε η σκυτάλη περνάει στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις αρχαιοτήτων και αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού έχουν στη διάθεσή τους διάστημα 30 ημερών για τη διασφάλιση των αρχαιοτήτων.

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα χρονικής παράτασης των συμβατικών προθεσμιών ίση με την καθυστέρηση που προκλήθηκε από τη μη συμμόρφωση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας και την καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει για την εκτέλεση των εργασιών για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ, το νομοσχέδιο ορίζει ότι θεωρούνται κατεπείγουσες και μείζονος σημασίας.