Κυψέλη
Σε δύο μήνες πωλείται ένα δυάρι διαμέρισμα στην Κυψέλη.
Κυψέλη
Σε δύο μήνες πωλείται ένα δυάρι διαμέρισμα στην Κυψέλη.
Πηγή Εικόνας: Wikipedia

Μόλις δύο μήνες χρειάζονται για να πωληθεί ένα δυάρι, ένα διαμέρισμα με δύο βασικούς χώρους στην Κυψέλη, μία περιοχή της Αθήνας που εξακολουθεί να δέχεται, όπως αναφέρουν μεσίτες, τις ευεργετικές επιδράσεις των μισθώσεων μέσω Airbnb. Αυτό προκύπτει από την έρευνα αξιών κατοικιών Αττικής που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) από κοινού με την εταιρεία Property Market Technologies με διευθύνοντα σύμβουλο τον Κώστα Γατή.

Ειδικότερα, η έρευνα χωρίζει την Κυψέλη, όπου απαιτούνται δύο μήνες για να πωληθεί ένα σπίτι, σε υποαγορές, οι οποίες, όπως εξηγεί ο κ. Γατής, “παρότι λογίζονται ως “ενιαίες” – “συνεκτικές”, οι παράγοντες της προσφοράς και της ζήτησης κατοικιών, τα χαρακτηριστικά και ο όγκος του προσφερόμενου οικιστικού αποθέματος δημιουργούν έντονα διαφοροποιημένα μείγματα αγοράς”.

Έτσι, με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, από τη στιγμή που θα διατεθεί ένα σπίτι προς πώληση, χρειάζονται δύο μήνες, ώστε να πωληθεί, εάν βρίσκεται στην Ευελπίδων. Αντίστοιχα, η εμπορευσιμότητα του διαμερίσματος αυξάνεται σε τέσσερις και επτά μήνες στη Νέα Κυψέλη και την Αλεπότρυπα, αντίστοιχα.

Η παρουσία νέων “παικτών” στην αθηναϊκή αγορά κατοικίας (αλλοδαποί επενδυτές, funds “κόκκινων δανείων”) θέτει νέες απαιτήσεις στην έρευνα της εγχώριας κτηματαγοράς. Μεταξύ άλλων, η περίοδος διακράτησης και η ταχύτητα ρευστοποίησης συγκαταλέγονται στις βασικές ερωτήσεις των νέων ενδιαφερόμενων επενδυτών ακινήτων” διευκρινίζει ο κ. Γατής.

Βασική αιτία για την μεγάλη εμπορευσιμότητα και την αύξηση των τιμών, είναι το Airbnb. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Κυψέλη με τιμή πώλησης το 2016 35.000 – 40.000, σήμερα πωλείται 64.000 ευρώ.

Sold out και τα Εξάρχεια

Μεγάλη είναι η εμπορευσιμότητα για ένα δυάρι και στα… μπαρουτοκαπνισμένα Εξάρχεια.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, σε μόλις ένα μήνα βρίσκει κανείς αγοραστή για ένα δυάρι στο Μουσείο, χρονικό διάστημα που αυξάνεται σε δύο και πέντε μήνες για ένα σπίτι στη Νεάπολη και το Τέρμα Ιπποκράτους.

Τα σπίτια στη συνοικία, που οριοθετείται από τις οδούς Ακαδημίας, Χαρ. Τρικούπη, Λ. Αλεξάνδρας και Πατησίων, συνορεύοντας ανατολικά με το Κολωνάκι, διαθέτουν από τις πιο χαμηλές τιμές σε όλη την Αθήνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άμεση εγγύτητα των Εξαρχείων με το μετρό, αλλά και με την «καρδιά» του αθηναϊκού κέντρου, έχουν ενισχύσει, το τελευταίο διάστημα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή, όπως εξηγούν οι μεσίτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση των Εξαρχείων έχει ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για ακίνητα στην περιοχή.

Αγορά*

Υπο-αγορά*

Εμπορευσιμότητα δυαριών (μήνες)**

Εξάρχεια

Εξάρχεια

2

Νεάπολη

2

Τέρμα Ιπποκράτους

5

Μουσείο

1

Κυψέλη

Κυψέλη

2

Νέα Κυψέλη

4

Ευελπίδων

2

Αλεπότρυπα

7

*Έχουν οριστεί με οικονομικά κριτήρια και δεν ταυτίζονται με γεωγραφικά όρια

**Ως εμπορευσιμότητα ορίζεται το χρονικό διάστημα σε μήνες από την προσφορά ενός ακινήτου έως την πώληση του, με την παραδοχή ότι προσφέρεται στην αγοραία του αξία και οι τεχνικοί και νομικοί έλεγχοι του είναι περαιωμένοι. Η εμπορευσιμότητα αφορά το τυπικό δυάρι σε κάθε υπο-αγορά, όπως αυτό έχει οριστεί στην έρευνα