Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr
Τη διενέργεια ενός cost – benefit analysis για τις λιγνιτικές μονάδες έχει παραγγείλει η ηγεσία της ΔΕΗ με τους διοικούντες της εταιρείας να θέλουν να μελετήσουν σε βάθος τα οφέλη που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες σε αντιδιαστολή με το κόστος τους, έτσι ώστε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να αποφασίσουν αναφορικά με το σενάριο απόσυρσής τους.
Το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων ετέθη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τόσο του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη όσο και του προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με αμφότερες τις πλευρές να προμηνύουν αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Το ερώτημα, εν προκειμένω, που απασχολεί το ενδιαφέρον όλων των πλευρών είναι ποιες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν και, σε ποιο βαθμό, αυτό θα επιφέρει άμεσες ή έμμεσες συνέπειες αναφορικά με τις τηλεθερμάνσεις ή το εργατικό δυναμικό τους. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις μονάδων που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αποσυρθούν, διότι είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες, ενώ για άλλες τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Στη διπλωματική φαρέτρα των διαβουλεύσεων του υπουργείου Ενέργειας με την Κομισιόν, αναφορικά με τον υφιστάμενο ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται και η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων αναμένονται σε ένα δεκαπενθήμερο στην Αθήνα και στο ελληνικό στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διατηρηθεί η επένδυση του νέου λιγνιτικού σταθμού «Πτολεμαΐδα V» ζωντανή και να περάσει στο απυρόβλητο της Κομισιόν.
Πάντως οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να βρεθεί η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν στη μεταλιγνιτική εποχή έχουν ξεκινήσει και, προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει περιθώριο αξιοποίησης της απόφασης για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο πλάισιο της εξασφάλισης περισσότερων κινήτρων για την ελληνική πλευρά. Άλλωστε, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει να έχει διευρυμένες απολαβές και σε ό,τι αφορά το «λουκέτο» σε σταθμούς με ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξορθολογίσει τις συνέπειες της κατάργησης του λιγνίτη για την εγχώρια οικονομία αλλά και τους κοινωνικούς κραδασμούς που αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο που βρίσκετια υπό επεξεργασία από τα αρμόδια κλιμάκια της ΔΕΗ και θα κατατεθεί επίσημα στα τέλη του έτους.