Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Economix

Σε ένα μπαράζ στήριξης στο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούν τις τελευταίες μέρες ανώτατα στελέχη του, με φόντο τις εσωτερικές διαμάχες που έχουν έρθει στο φως τις δημοσιότητας.

Φλαμπουράρης: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις επιτυχούς ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε η κύρια δύναμη, αλλά όχι η μόνη, που οφείλει να ασκεί μαχητικά τον αντιπολιτευτικό της ρόλο στη Βουλή και στην κοινωνία», τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή».

Ο Αλ. Φλαμπουράρης επισημαίνει επίσης, για να πετύχει η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και εγγραφής νέων μελών, πρέπει: «Να αναγνωριστεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη συμβολή των Δημοκρατικών και Προοδευτικών πολιτών – πέρα των Αριστερών ριζοσπαστών – στην καθιέρωσή μας ως ο βασικός ανταγωνιστικός πόλος απέναντι σε αυτόν της Δεξιάς-Ακροδεξιάς.

Να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι έχουμε συναίσθηση πως δεν είμαστε οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες, ούτε καν ιδιοκτήτες αυτού του Δημοκρατικού – Προοδευτικού – Αριστερού πόλου, αλλά ένα μέρος του – καθοριστικό βέβαια – που πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς από τη δράση μας.

Να επιδιώκεται οι εγγραφές των νέων μελών να γίνονται χωρίς φραγμούς, περιορισμούς και «πιστοποιητικά». 

Να επιδιώκεται η επαφή με τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στους ίδιους κοινωνικούς χώρους (τόπους κατοικίας, χώρους δουλειάς, σπουδών, ελεύθερου χρόνου)…», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σκουρλέτης: Μέσα από ένα ανοικτό και μαζικό συνέδριο θα σκιαγραφήσουμε την ταυτότητα της σύγχρονης Αριστεράς

«Με τον Αλέξη Τσίπρα πορευόμαστε μαζί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που ανέβαλε πρόεδρος έχοντας κατακτήσει μια ειλικρινή συντροφική σχέση» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον αφορούν.

Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ακόμη: «Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό, αλλά νομίζω πως απέναντι σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιτάξουμε τον ανοικτό συντροφικό διάλογο», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο κόμμα ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι «δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο. Για μας, η έννοια της ενεργού συμμετοχής στην πολιτική εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή, τη συλλογικότητα και τις δημοκρατικές αξίες».

Ακόμη, ο Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξή του σημειώνει: «Μέσα από ένα μαζικό και ανοικτό συνέδριο, θα πρέπει να σκιαγραφήσουμε την ταυτότητα της σύγχρονης Αριστεράς».

Τέλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχοντας διαμορφώσει πλέον ένα ακραία νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό στίγμα, χαρακτηρίζεται από υπερσυγκεντρωτισμό στη δομή της».

Ραγκούσης: Το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι το «άνοιγμα» σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα έχει ήδη συντελεσθεί

«Το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές καταδεικνύει ότι το λεγόμενο «άνοιγμα» σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα έχει ήδη συντελεστεί. Το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί σήμερα το κυριάρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάμεων. Το ζητούμενο, πλέον, είναι να εξελιχθεί στο μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της επόμενης δεκαετίας, της επόμενης Ελλάδας», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ακόμα, ερωτηθείς για το τι είδους αντιπολίτευση θα πρέπει να περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ακόλουθα:« Στην πρώτη φάση μιας διακυβέρνησης δεν κρίνεται η αντιπολίτευση. Αντικειμενικά, πρώτα κρίνεται η κυβέρνηση με βάση το αλάνθαστο και διαχρονικό «αρχή άνδρα δείκνυσι»».

Τέλος, μιλώντας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ραγκούσης δηλώνει: «Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη να μην υποστεί ακρωτηριασμό των εθνικών συμφερόντων της σε Αιγαίο και Κύπρο από την Τουρκία».

Τζανακόπουλος: Η διεύρυνση και η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται σε αντίθεση με τον αριστερό του προσανατολισμό

«Η διεύρυνση και η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχονται σε αντίθεση με τον αριστερό και ριζοσπαστικό του προσανατολισμό, αλλά αποτελούν προϋπόθεση της κατοχύρωσής του», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στη συνέντευξή του: « Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, να υλοποιήσει μια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγμα που προκάλεσε από μόνο του μια έντονη φθορά. Από κει και πέρα είχε να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές μιντιακό νπεριβάλλον, ενώ είχε μικρές οργανωτικές δυνάμεις καθώς ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της ανάδειξής του σε αξιωματική αντιπολίτευση και της ανάληψης της κυβέρνησης ήταν ελάχιστος».

Τέλος, σχολιάζοντας την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την χαρακτηρίζει «κυνική» και «υποκριτική», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξανθός: Δεν έχω δει από κανέναν αντίρρηση για το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχω δει πουθενά και από κανέναν αντίρρηση για το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει, σε συνέντευξή του στη Real News ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να παλινδρομήσουμε σε παρωχημένα οργανωτικά μοντέλα. Νέα σχήματα ευέλικτης αλλά ενεργούς συμμετοχής, δικτύωσης και επικοινωνίας νέων ειδικά ανθρώπων αναζητούμε».

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Ανδρέας Ξανθός δηλώνει: «Προφανώς ναι. Αυτό έχει διατυπωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς δεν επενδύουμε στη διαπραγματευτική ήττα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την πρακτική της ΝΔ στο παρελθόν».

Τέλος, μιλώντας για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ο κ. Ξανθός σχολιάζει: «Οι πρώτες κινήσεις έχουν «άρωμα» ασφυκτικού ελέγχου, από ημετέρους και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, του κράτους, της Δικαιοσύνης και όλων των κρίσιμων κρίκων της εξουσίας (δημόσια ενημέρωση, εθνική ασφάλεια, ανεξάρτητες Αρχές, ελεγκτικοί μηχανισμοί κ.λ.π.). «Το «επιτελικό κράτος» είναι το πρόσχημα της επιστροφής στην «κανονικότητα» της ευνοιοκρατίας, της ρουσφετοκρατίας και του σκληρού πελατειακού συστήματος».