Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Κτηματολόγιο

Παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα των οποίων η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών λήγει στις 30 Αυγούστου πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr.

Έπεται σε δεύτερο χρόνο, το ΥΠΕΝ να βρει την χρυσή τομή για τις καυτές πατάτες που άφησε η προηγούμενη ηγεσία, με πρώτα στην ατζέντα να περιλαμβάνουν τις οικιστικές πυκνώσεις και την εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων που κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές διατάξεις.

Γιατί δίνεται παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ένας από τους λόγους που το υπουργείο αποφάσισε να δώσει μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, με τον γραφειοκρατικό κυκεώνα να επικεντρώνεται στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Μπορεί μετά την φονική πυρκαγιά, να απλούστευσαν τις διαδικασίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν πιο γρήγορα να κάνουν τις σχετικές ενέργειες για να δουν αν η ιδιοκτησία τους βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων, ωστόσο 13 μήνες μετά – λίγοι είναι όσοι πρακτικά εξυπηρετήθηκαν. Χαρακτηριστική του αλαλούμ που επικρατεί είναι η πρόσφατη απόφαση από το υπουργείο Υποδομών, με την οποία προβλέπεται παράταση για 1 έτος και συγκεκριμένα έως τις 8 Αυγούστου 2020, για την υποβολή αιτήσεων για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (ΣΣ) ή για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων.

Βέβαια, δεν είναι μόνο το Μάτι που αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς τις αιτήσεις των πολιτών, καθυστερώντας συνολικά την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα, υπάρχει προβληματισμός και με πληθώρα καταγγελιών που αφορά την διαφορετική γνωμάτευση των Διευθύνσεων Δασών από τις Επιτροπές. Ειδικότερα, όπως εξηγούν ιδιοκτήτες, ενώ αρχικά πήραν θετική απάντηση από την Διεύθυνση Δασών, στη συνέχεια οι υποθέσεις τους στάλθηκαν στην αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων για επικύρωση και χωρίς να τους καλέσουν, απέρριψαν το αίτημα και δεν έκαναν δεκτή την γνώμη της Διεύθυνσης.

Σε ποιες περιοχές δίνεται παράταση

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που παίρνουν παράταση είναι οι εξής:

  • Ανατολικής Αττικής
  1. Δήμων Αμαρουσίου, Ν.Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων: α) Μελισσίων δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, δ) Ν.Μάκρης δήμου Μαραθώνα,
  2. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.
  • Δυτικής Αττικής (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής)
  • Κυκλάδων (πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς και Φολεγάνδρου ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας ν. Θήρας και Θηρασιάς ν. Θηρασιάς Κυκλάδων).
  • Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
  • Δράμας: (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου).
  • Κοζάνης (προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης).
  • Μαγνησίας: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.
  • Καρδίτσας: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.