Ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΝ - Ιούλιος 2019
Ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΝ - Ιούλιος 2019
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Θέμα νομιμότητας και ανάγκης αλλαγής της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την επένδυση στις Σκουριές – χωρίς να αναφέρει γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι πριν 2 μήνες που είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα – θέτει με έντονο τρόπο ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικά για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός – Eldorado Goldστη Χαλκιδική, στην απάντησή του ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει επί λέξει – για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά, από όσα κοιτάξαμε:

«από ελέγχους που έγιναν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και από τις διαπιστώσεις της «Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων», έχουν προκύψει σοβαρά θέματα αλλαγής σχεδιασμού του έργου καθώς και πληθώρα περιβαλλοντικών παραβάσεων, όπως η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινολακα, ο χαρακτηρισμός και η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, το θέμα υπαγωγής της εγκατάστασης της δραστηριότητας στη SEVEZO III, οι ρωγματώσεις στη Στρατονίκη στο τμήμα του οικισμού κάτω από το οποίο έχει προχωρήσει η ανάπτυξη του μεταλλίου, το υδατικό ισοζύγιο, κλπ. Όλες αυτές οι εξελίξεις, που κάποιες είναι πολύ πρόσφατες, συνηγορούν σε τροποποίηση και αναθεώρηση της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει το ΥΠΕΝ».

Είναι η πρώτη φορά που δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα αλλαγής της ΑΕΠΟ που έχει κριθεί πολλάκις από το ΣτΕ – και μάλιστα από στέλεχος που χρημάτισε ως ο αρμοδιότερος Υπουργός… Θέτωντας ταυτόχρονα θέμα επάρκειας (και πάλι…) των μελετών που έχει καταθέσει η εταιρεία. Και βέβαια απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε η επένδυση…

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για χρήση «παραπλανητικών οικονομικών στοιχείων» που στόχο έχουν να δικαιολογήσουν κυβερνητικά σχέδια για «ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος». Παράλληλα σημειώνει ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη στο κομμάτι που αφορά τα θέματα ΔΕΗ, ενέργειας, επενδύσεων, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των επιχιερημάτων που επικαλείται ο Σωκράτης Φάμελλος.

ΕΡ. Ο υπουργός Ενέργειας μιλά για μια ΔΕΗ στα πρόθυρα κατάρρευσης που έφτασε να έχει από 90 εκατ. κέρδη το 2014, 900 εκατ. ζημιές το 2018 και που χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ ρευστότητα τις επόμενες εβδομάδες για να διατηρηθεί στη ζωή. Αμφισβειτείτε αυτά τα στοιχεία; Ποια ήταν η κατάσταση της εταιρίας οταν αποχωρήσατε;

Ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί με παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία να δικαιολογησει επιλογές ξεπουλήματος περιουσιακών στοιχείων και αυξήσεων τιμών ρεύματος, που έχει σχεδιάσει η ΝΔ. Όμως υποτιμά τα πραγματικά ζητήματα στρατηγικής και προοπτικής της ΔΕΗ.

Ισολογισμοί με ζημίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΗ και μάλιστα σε περιόδους που αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος (400 εκατ. το 2008 με αύξηση τιμής 12% ρεύματος ή 225 εκατ. το 2013).

Πόσο αξιόπιστη αλήθεια είναι η σύγκριση της χρηματιστηριακή αξίας της ΔΕΗ σήμερα, με αυτή που είχε το 2015, όταν ήταν ενιαία με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το φορεα των δικτύων μεταφοράς;

Από την άλλη τα 70 από τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2014, προέρχονταν από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στον όμιλο ΔΕΗ.

Αλλά και από τις ζημίες του 2018 πάνω από τις μισές, σχεδόν 520 εκατ. ευρώ, είναι λογιστικές εγγραφές μελλοντικών απαιτήσεων, δηλαδή λογιστικές και όχι πραγματικες ζημίες, ενώ ένα μεγάλο ποσό είναι ο φόρος άνθρακα, εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον οποίο πρέπει να επικεντρωθουμε.

Ακόμα και αν το δούμε λογιστικά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εσόδων το 2018 της ΔΕΗ είναι τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, 350 εκατ., που θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ποιος έχει ελέγξει το αποτέλεσμα αυτής της εξαγγελίας στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, καθώς και αναπτυξιακό βραχίονα για τη ελληνική βιομηχανία αλλά και την αγροτική παραγωγή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και τεκμηριωμένου πλάνου από την κυβέρνηση. Η ανευθυνη καταστροφολογία, στην οποία δυστυχώς περιορίζεται ο καθ’ υλην αρμόδιος Υπουργός, μόνο βλάπτει τη ΔΕΗ.

Εμείς καταφέραμε την περίοδο 2015-2018 να μειώσουμε την τιμή του ρεύματος μεσοσταθμικά 12%, διατηρώντας τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ολοκληρώσαμε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων και μια μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μνημονιακό περιβάλλον. Και με πολλά βάρη που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, τα οποία διαχειριστήκαμε ή ακυρώσαμε, όπως το καταστροφικό για την εταιρία σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών μονάδων, στον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, επιλογή που βλέπουμε να υιοθετεί σήμερα και ο κύριος Χατζηδάκης και το επικροτούμε.

Συνιστούμε στον κύριο Χατζηδάκη να λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία όταν τοποθετείται για το ζήτημα της ΔΕΗ, αντί απλώς να ανοίγει το δρόμο για την πώληση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων σε ιδιώτες.

ΕΡ. Ποιος φταίει για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης;

Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποιες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής απαξίωσης της εταιρίας ήταν ότι, η ΔΕΗ το 2015 κατείχε μόνον το 1% του μεριδίου παραγωγής από ΑΠΕ.

Επιπλέον, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την περίοδο 2012-2014, αύξησε κατά 60%, τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ το Α.Ε.Π. της χώρας μειώθηκε κατά 25%, με αποτέλεσμα τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ.

Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ., η ΔΕΗ μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ το δανεισμό της, προχώρησε σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, επέκτεινε την παρουσία της στην περιφερειακή αγορά.

Σήμερα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ παρουσιάζει ως προτάσεις της, μέτρα που είχε υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, όπως η είσπραξη και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διεκδίκηση των οφειλών τελικών πελατών, το σχέδιο εξόφλησης των Υ.Κ.Ω για το 2011 από τον κρατικό προϋπολογισμό, κλπ. Αυτές οι ρυθμίσεις καλύπτουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας της ΔΕΗ και πρέπει να προχωρήσουν.

Αναγνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα της εταιρίας στο μέλλον αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με υπεύθυνες προτάσεις, που οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και το συμφέρον των πολιτών. Αυτή η συζήτηση, που οφείλει να γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050 με παράλληλη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και με δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον λιγνίτη, είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση μας. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε και μια σοβαρή πρόταση από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

ΕΡ.Πριν λιγες ημέρες ναυάγησε και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Θεωρείτε εν τέλει ότι ήταν λάθος η επιλογή της Κομισιόν –και της προηγούμενης κυβέρνησης που την αποδέχτηκε- να διατηρήσει αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση ως μέτρο για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού;

Η αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι απόρροια της τελεσίδικης, καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2016. Μια υπόθεση που ξεκίνησε από το 2008 από ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με ελλιπή διαχείριση από τις τότε κυβερνήσεις, και δεν υπήρχε πλέον το 2016 δυνατότητα μη αποδοχής από τη χώρα μας ή διαπραγμάτευσης.

Τα δεδομένα, προφανώς, έχουν αλλάξει δραματικά από τότε και αυτό εξηγεί την απουσία ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Οφείλω όμως να θυμίσω ότι, καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ., ακόμη και όταν η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ, υπό τον Γιώργο Σταθάκη, διαπραγματευόταν με την Κομισιόν, η Νέα Δημοκρατία προωθούσε σταθερά σενάρια πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, στάση που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αποεπένδυσης και το διαγωνισμό, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικες πιέσεις της Κομισιόν.

Σήμερα το θέμα των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που πήρε προέγκριση με θετικότατη αξιολόγηση από την ΕΕ.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα «κατορθώματα» της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται μάλιστα για μία σχιζοφρενική πολιτική που από τη μία, το 2013 – 2014, συμφώνησε η χώρα μας να εξαιρεθεί από τους μηχανισμούς προστασίας και στήριξης του εκσυγχρονισμού της λιγνιτικής παραγωγής (δωρεάν πιστοποιητικά CO2) που θεσπίστηκαν για άλλες χώρες (Πολωνία, Κροατία κ.λπ), και από την άλλη συμβολαιοποίησε την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V ενώ νομοθέτησε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ!

ΕΡ. O υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τη διοίκηση της Eldorado Gold και ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειών που εκκρεμούν. Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς και γιατί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε μια οριστική απόφαση για αυτό το ζήτημα;

Το επενδυτικό σχέδιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.» στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχει απασχολήσει και την Πολιτεία και τα δικαστήρια κυρίως όσον αφορά στη νομιμότητα των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης, αλλά και στην κρίσιμη ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος αφ΄ ενός και επωφελούς για την εθνική μας οικονομία αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και των μεταλλευτικών κοιτασμάτων της περιοχής αφ’ ετέρου.

Η εταιρία σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις θα έπρεπε να έχει αδειοδοτηθεί για τη μεταλλουργία χρυσού, πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα γιατί οι αντίστοιχες μελέτες δεν ήταν επαρκείς, και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΣτΕ.

Θεωρώ ότι ο κ. Χατζηδάκης ούτε στο ΣτΕ δύναται, και θέλει, να παρέμβει ούτε θα επιδιώξει να παρουσιάσει ως πλήρεις μελέτες που δεν έχουν κριθεί ως τέτοιες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Από την άλλη από ελέγχους που έγιναν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και από τις διαπιστώσεις της «Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων», έχουν προκύψει σοβαρά θέματα αλλαγής σχεδιασμού του έργου καθώς και πληθώρα περιβαλλοντικών παραβάσεων, όπως η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινολακα, ο χαρακτηρισμός και η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, το θέμα υπαγωγής της εγκατάστασης της δραστηριότητας στη SEVEZO III, οι ρωγματώσεις στη Στρατονίκη στο τμήμα του οικισμού κάτω από το οποίο έχει προχωρήσει η ανάπτυξη του μεταλλίου, το υδατικό ισοζύγιο, κλπ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, που κάποιες είναι πολύ πρόσφατες, συνηγορούν σε τροποποίηση και αναθεώρηση της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει το ΥΠΕΝ.

Η κυβέρνηση μας δεν καθυστέρησε καμία αδειοδότηση, αλλά δρομολόγησε τη συμμόρφωση της εταιρείας στους περιβαλλοντικούς κανόνες και στη νομοθεσία της χώρας και της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεις μια επένδυση.

Η ΝΔ φαίνεται να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2014. Διαχέει μια εικόνα ότι πρέπει πάση θυσία να δοθούν οι άδειες στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα, δηλαδή περιβάλλον, δημόσια υγεία, ασφάλεια, τοπική ανάπτυξη. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν συμφωνεί με την προάσπιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος ή θα αποτελέσει μια «πιο συνεργάσιμη (πρόθυμη) κυβέρνηση» που διακαώς επιθυμούσε η επιχείρηση; Κατά τη διάρκεια της δικής μας κυβέρνησης έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο Περιβάλλοντος και να καταλάβει η εταιρία ότι λειτουργεί σε μια χώρα της ΕΕ. Ο κ. Χατζηδάκης δεν πρέπει να κάνει το λάθος να το παραβιάσει παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη περιβαλλοντική διαδικασία που ισχύει.

ΕΡ. Η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η αναζήτηση πηγών καθαρής ενέργειας κρίνονται κατεπείγοντα θέματα στην Ευρώπη και παγκοσμίως το πράσινο κίνημα μεγαλώνει διαρκώς. Όμως στην Ελλάδα το οικολογικό κίνημα φαίνεται να είναι σε εμβρυϊκή μορφή και τα περιβαλλοντικά θέματα σχεδόν απουσιάζουν από την πολιτική ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμπορευθεί με το οικολογικό κίνημα θεωρείτε έκανε αρκετά σ αυτή την κατευθυνση;

Ως κυβέρνηση εντάξαμε ουσιαστικά τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030 και την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας (growth strategy, 2018).

Αυτή η πολιτική επιλογή αποτέλεσε και τη βάση της συνεργασίας μας στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους και στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Η βιώσιμη ανάπτυξη που διεκδικούμε θεωρεί το περιβάλλον όχι εμπόδιο αλλά αναπτυξιακό πόρο, ο οποίος δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία, νέα επιχειρηματικότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα παγκόσμιο αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Στο επίπεδο της διακυβέρνησης κάναμε σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση : το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 με στόχο τη σταδιακή απανθρακοποίηση της οικονομίας και τον διπλασιασμό των ΑΠΕ έως το 2030 και η επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιλέξαμε να ειμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρηματοδοτεί τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εγκρίθηκε και υλοποιείτε το 8-ετές Ολοκληρωμένο Έργο LIFE-IP AdaptInGR [14,2 εκατ. ευρώ], με στόχο την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την κλιματική ανεκτικότητα, έχουμε πλέον στρατηγική για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, που υλοποιείται, όπως και για τη βιοποικιλότητα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, κλπ.

Στο κοινωνικό επίπεδο και στην πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα τα θέματα Περιβάλλοντος είναι δυστυχώς πολύ χαμηλά. Φτάσαμε να ακούμε αναχρονιστικες και αντιεπιστημονικές απόψεις από στελέχη της ΝΔ για κατάργηση των περιοχών Natura 2000, που αποτελούν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο βιοποικιλότητας, ή των περιβαλλοντικών αδειοδοτησεων. Την ίδια ώρα, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική πρωτοπορία είναι σήμερα τα κινήματα νεολαίας για την κλιματική αλλαγή αλλά και η σύνδεση της Δίκαιης μετάβασης στην κλιματική ουδετεροτητα με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι πρέπει ως «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», εφόσον ξεκάθαρα έχουμε εντάξει την οικολογική διάσταση στο πολιτικό μας DNA, τόσο σε κεντρικό πολιτικό πεδίο αλλά και σε κάθε πεδίο συλλογικών διεκδικήσεων, να συνεχίσουμε με δημιουργικότητα την ανάδειξη των κορυφαίων περιβαλλοντικων ζητημάτων, συνδέοντας τα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας, διαμορφώνοντας έτσι τις  αντίστοιχες κρίσιμες πολιτικές για την πατρίδα μας.

Και όπου χρειάζεται με κινηματικές διαδικασίες και πολιτικές συμμαχίες να υπερασπιζόμαστε το περιβαλλοντικό κεκτημένο που φαίνεται έτοιμη να αμφισβητήσει η σημερινή κυβέρνηση.