Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Αναδασωτέα πρόκειται να κηρυχθούν τα περίπου 23.000 στρέμματα που έκαψε η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος στο economix.gr, μόλις ολοκληρώσει το Πυροσβεστικό Σώμα το έργο του, κλιμάκιο του ΥΠΕΝ θα μεταβεί στην περιοχή για να αποτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και αμέσως μετά θα εκκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εκτάσεις.

Το μέγεθος της καταστροφής

Στην πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς από τη φωτιά προχώρησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η οποία ενεργοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, η καμμένη έκταση ανέρχεται συγκεκριμένα σε 22.680 στρέμματα και αφορά το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι χθες (Τετάρτη 14 Αυγούστου), στις 12:45. Από αυτά, τα 10.000 είναι καμμένα στρέμματα δάσους. Ταυτόχρονα, η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμά ότι η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη.

Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτελεί κοινή παραδοχή, με δεδομένο ότι η φωτιά συνεχίζει να καίει. Μάλιστα, το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σε ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατά τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, υπολογίζεται πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Προς το παρόν πάντως, από τις φλόγες φαίνεται πως… γλίτωσε το πευκοδάσος που είναι καταφύγιο άγριας ζωής, ωστόσο η οικολογική καταστροφή παραμένει τεράστια.

Η μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά καίει για τρίτη μέρα, με το Πυροσβεστικό Σώμα να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση στο μέτωπο της Πλατανιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό. Την ίδια στιγμή, πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος και έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα.Ευτυχώς όμως, η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται σε απόσταση από το χωριό.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες. Παράλληλα, συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος.

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες.

Την ίδια ώρα, τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Update πρωί 16/8/2019:

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ολονύκτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών για να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέων μετώπων στη φωτιά στην Εύβοια. Μέσα στη νύχτα, με τη βοήθεια των χαμηλής έντασης ανέμων, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά μέσα στη χαράδρα πριν το χωριό Πλατανιά και το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί σε ευαίσθητα σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες «λαμπάδες». Βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς έχουν οριοθετήσει όλο το εύρος της πυρκαγιάς, ενώ όλη τη νύχτα στη μάχη βρισκόταν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 172 άτομα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, όπως επίσης και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει 24.000 στρέμματα γης από τα οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις πληγές τους, ενώ παράλληλα δεν λείπουν και τα μέτρα προστασίας περιμετρικά των χωριών, καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο δημιουργεί προβλήματα.

Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την πλευρά της πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, ήδη οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά ξέσπασε σε 3 σημεία με μικρή διαφορά χρόνου σε μια απόσταση 1500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη. Να σημειωθεί ότι τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βεβαία την πεποίθηση ότι ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια.