Φώτο Αρχείου - Συνεργεία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κατεδαφίζουν αυθαίρετα - Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 - ΑΠΕ ΜΠΕ
Φώτο Αρχείου - Συνεργεία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κατεδαφίζουν αυθαίρετα - Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 - ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας, πρόκειται να παραμείνουν τα 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση και αιγιαλούς στην Αττική, καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί κρίθηκε τελικά άγονος.

Η μόνη εταιρεία που συμμετείχε στην διαδικασία, δεν πήρε το πράσινο φως του υπουργείου Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα ο ηλεκτρονικός φάκελος της οικονομικής προσφοράς που είχε καταθέσει να μην αποσφραγιστεί.

Πρόκειται για το… σχέδιο μπουλντόζα που είχε βάλει μπρός (;) η προηγούμενη κυβέρνηση, στον απόηχο της τραγωδίας στο Μάτι.

Η διαδικασία που ματαιώνεται αφορά συγκεκριμένα στην «διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τελεσίδικων αποφάσεων – πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό για τα οποία σύμφωνα με τις λίστες των Υπηρεσιών καταγραφής (Δασαρχεία, Κτηματικές Υπηρεσίες) είτε έχουν καταστεί τελεσίδικα, είτε έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη».

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που χωρίζεται σε δύο σκέλη, αφορά σε 38 αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα. Παράλληλα, το Τμήμα Α περιλαμβάνει επίσης μια δεύτερη υποομάδα 6 αποφάσεων σε Δήμο Μεγαρέων, στις περιοχές Λάκκα Καλογήρου και Νέα Πέραμος. Ωστόσο, οι 6 αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης, όπως σημειωνόταν θα εκτελούνταν μόνο στην περίπτωση που κάποιες από τις αποφάσεις των 38 πρωτοκόλλων κατεδάφισης του Τμήματος Α, αδυνατούν να εκτελεστούν (λόγω π.χ. αναστολής, εκτέλεσης με ίδια μέσα από τον ιδιοκτήτη, νομιμοποίησης, για τεχνικούς λόγους, ανωτέρα βία κ.α.) και εφόσον έχουν εκτελεστεί τα υπόλοιπα πρωτόκολλα του Τμήματος Α΄ μέχρι το όριο του προϋπολογισμού της σύμβασης που προβλέπεται.

Το Τμήμα Β, δηλαδή το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, περιλάμβανε 16 αποφάσεις πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βορείου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκοπούλου – Μεσογαίας.

Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη των παρεχομένων υπηρεσιών ήταν 499.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή σε 102 ανθρώπους και έφερε χιλιάδες ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για τους κατοίκους στο Μάτι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πετάξει τις ευθύνες, είχε πει ούτε λίγο – ούτε πολύ πως η άναρχη δόμηση φέρει σημαντική ευθύνη για την τραγωδία. Στο πλαίσιο αυτό, είχε ανακοινώσει σειρά άμεσων μέτρων προκειμένου να πατάξει την αυθαιρεσία.

Κάτι τέτοιο φυσικά στην πράξη καταρρίφθηκε αφού πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο μόλις 30 κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά το β’ εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων είχε κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα και στο Αλσος Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ότι δηλαδή προβλεπόταν σε τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε 10 κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο 35ου-70ού χλμ. Αθηνών -Σουνίου.

Η εκτέλεση των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων αφορούσε σε πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, το λόγο έχει πάλι το ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασίσει πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Μάτι – κατεδαφίσεις: ένας απολογισμός που δεν έγινε και μια προειδοποίηση για την επόμενη κυβέρνηση