ΕΟΑΝ
ΕΟΑΝ
ΕΟΑΝ
ΕΟΑΝ
Πηγή Εικόνας: ΕΟΑΝ

Στο τιμόνι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος είναι γεωπόνος, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ και τ. αιρετός πρόεδρος ΕΣΔΚΝΑ. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Γιάννης Σιδέρης, οικονομολόγος ΕΚΠΑ, εκδότης και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ο ΕΟΑΝ βρίσκεται στο προσκήνιο κυρίως λόγω της εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες αλλά και των δράσεων που δρομολογούνται για να αποκοπούν οι πολίτες από τις βλαβερές για το περιβάλλον συνήθειες.

Όπως έχει αποκαλύψει το economix.gr, υπάρχουν ζητήματα όμως που βρίσκονται στον αέρα, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προχώρησε στις σχετικές υπογραφές προκειμένου να αποδοθεί στον Οργανισμό το ποσό του β’ εξαμήνου 2018 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το περιβαλλοντικό τέλος.

Πλαστική σακούλα: ακόμα να εισπράξει ο ΕΟΑΝ το περιβαλλοντικό τέλος – το κόλπο των σούπερ μάρκετ 

Αυτή την στιγμή δηλαδή, στα ταμεία του ΕΟΑΝ υπάρχουν 7,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο πρώτο 6μηνο του 2018.

Τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ που συλλέχθηκαν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους, παραμένουν κλειδωμένα στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ όπως τονίζουν πηγές στο economix.gr, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να… φτάσουν στον Οργανισμό. Από την άλλη, η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει ως τώρα 15.506.584 ευρώ.

Έτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, αποτελεί το κόλπο που έχουν σκαρφιστεί μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων και οι οποίες επιλέγουν σακούλες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική επιβάρυνση, έτσι ώστε τα έσοδα (0,09 λεπτά ανά σακούλα) να καταλήγουν στους ίδιους και όχι στον ΕΟΑΝ για δράσεις.

Πρόκειται για σακούλες άνω των 50 μm οι οποίες ναι μεν δεν υπόκεινται σε τέλος, ωστόσο προβλημάτιζαν την τέως διοίκηση δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερα καταστήματα υιοθετούσαν την συγκεκριμένη πρακτική.

Πριν γίνουν οι επικείμενες αλλαγές, ο ΕΟΑΝ σχεδίαζε τα δεσμευμένα στην τράπεζα 7,8 εκατ. ευρώ – να ενεργοποιηθούν μαζί με τα υπόλοιπα που θα μαζευτούν – για να τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Κατά τις τότε εκτιμήσεις θα χρειάζονταν 2 χρόνια από την εκκίνηση του για να γίνουν οι δράσεις ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, ο Οργανισμός κατόπιν αυτού θα απέδιδε σε συνεργασία με τους Δήμους και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, πάνινες και πλαστικές σακούλες, καροτσάκια κτλ.

Ότι ποσά επιπλέον μαζεύονταν, θα δίνονταν για τις ανάγκες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και διαφήμισης.

Ωστόσο, καταναλωτές αντιδρούν ήδη στον σχεδιασμό με δεδομένο ότι έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια και στην πράξη δεν φαίνεται ότι τα χρήματα που καταβάλλουν γίνονται κάτι, οπότε αναμένουμε τις εισηγήσεις της νέας ηγεσίας και τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ.

Πάντως, με έξοδα του ΕΟΑΝ έγινε η  πιλοτική διανομή πάνινων και πλαστικών σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τροχήλατων καροτσιών λαϊκής (για τους ηλικιωμένους) σε τέσσερις Δήμους και συγκεκριμένα σε: Χαλάνδρι, Αλόννησο, Βόλβη και Ναύπακτο.

Και το Μαξίμου στην Ανακύκλωση

Στο μεταξύ, στροφή στην ανακύκλωση έγινε και στην Βουλή.  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «ανεβάσει» στον λογαριασμό του στο Instagram σχετικό βίντεο στο οποίο αναφέρεται ότι «το Μέγαρο Μαξίμου κάνει το αυτονόητο: ανακυκλώνει».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση από τις 6 Αυγούστου το Μέγαρο Μαξίμου καθιέρωσε το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής  Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας που είχε εκπληρώσει την σχετική νομική υποχρέωση από τα κεντρικά της γραφεία στην Πειραιώς.

Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εθνικό Φορέα της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Συμμαχία για την Ελλάδα» που αποτελεί τον «Τεχνικό Σύμβουλο» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε σημειώσει ότι για πρώτη φορά, στο πλέον συμβολικό κτίριο της χώρας, θα υπάρχει η δυνατότητα συλλογής επιμέρους υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό – μέταλλο, γυαλί), με σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά του κτιρίου.

Μέρος του αντιτίμου το οποίο θα εξασφαλίζεται από την συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται στο Μέγαρο, θα δίνεται στην Ένωση « Μαζί για το Παιδί» για την στήριξη παιδιών και οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανταποδοτική ανακύκλωση στο Μαξίμου