Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Με τις παρατάσεις στις συλλογές δηλώσεων Κτηματολογίου να δίνονται διαδοχικά και την νομοθετική ρύθμιση να προβλέπει πίστωση χρόνου έως και 6 μήνες, συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το 63% της χώρας.

Όπως σημειώνουν μηχανικοί στο economix.gr, η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται πως κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς υπάρχει η νοοτροπία ότι θα δοθεί επιπλέον χρόνος για να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης.

Έτσι, τα ανάδοχα σχήματα, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Φορέα και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούσαν, να μην υπάρξουν άλλες… διευκολύνσεις, παρά μόνο για περιπτώσεις στις οποίες ήταν πράγματι απόλυτη ανάγκη.

Εντός του Κτηματολογίου επικρατεί αναβρασμός, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αλλαγής στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι όποιες εκκρεμότητες να βρίσκονται τις τελευταίες 2 εβδομάδες στον πάγο.

Παραιτήθηκε η διοίκηση του Κτηματολόγιου – τα πρώτα καυτά θέματα που θα τρέξει το ΥΠΕΝ

Ακολούθως, ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών καθώς όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία συμμετοχής δηλώσεων, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η διαδικασία, με το ποσοστό να φτάνει μόλις το 21,03%.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 2.651.090 δηλώσεις.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Παρατάσεις 

  • Στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων.
  • Στις 31 Ιουλίου λήγει η παράταση που δόθηκε για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου.
  • Στις 15 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Θάσου και Ροδόπης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
  • Στις 16 Αυγούστου λήγει η παράταση που δόθηκε για περιοχές του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στις 22 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και των νησιών.
  • Στις 23 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για το πρώτο κομμάτι της Αχαΐας. Αφορά τους προκαποδιστριακούς Δήμους Αιγίου, Ερινέου (πρώην κοινότητες Ζήρειας, Νέου Ερινέου, Καμάρων) και τις προκαποδιστριακές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμίτικων, Δημητροπούλου, Διγελιώτικων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος, Τεμένης του Δήμου Αιγιαλείας.
  • Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.
  • Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Φωκίδας.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.
  • Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας, Εύβοιας, Ηλείας και Αχαΐας. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την Αχαΐα αφορά το υπόλοιπο των Δήμων Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.
  • Την 1η Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Λήμνου και Λέσβου.
  • Στις 22 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας που η κτηματογράφηση ξεκινά από τις 22 Ιουλίου.

Τόσο το Κτηματολόγιο, όσο και τα ανάδοχα σχήματα, τονίζουν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.

Οσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).

‘Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.).

Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.