Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ

Συστηματική προσπάθεια για να εξευρεθούν πόροι, έστω και την ύστατη στιγμή, και να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη ΔΕΗ κάνει η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αισιόδοξοι αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης και την άνοδο που παρουσιάζει το τελευταίο δίμηνο η μετοχή της, και ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Για «αύξηση πάνω από 60% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες» μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μετοχή της επιχείρησης ήταν στο 1,3 ευρώ και πλέον έχει διαμορφωθεί στα 2,1 ευρώ. «Ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ», συμπλήρωσε ο υπουργός που, όμως, αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις αναφορικά με το πλάνο σωτηρίας της παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν εντός λίγων ημερών.

Το πρώτο βήμα πάντως στην προσπάθεια για ανεύρεση οικονομικών πόρων έγινε χθες οπότε και πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ η νέα σύμβαση διάρκειας 30 μηνών με την Qualco που αφορά τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Η Qualco εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ από την αρχική σύμβαση και 50 εκατ. ευρώ από το καθεστώς διακανονισμών.

Παράλληλα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι στο άμεσο μέλλον θα σταλούν εξώδικα σε κακοπληρωτές. Τόνισε δε, πως ορισμένοι κακοπληρωτές κατέφυγαν στην καθολική υπηρεσία που ηλεκτροδοτεί τα τιμολόγια με προσαύξηση 12%. Τα τιμολόγια δεν πληρώνονται και όσοι έχουν υπαχθεί στο καθεστώς δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς και οδηγούν σε ζημία τη δημόσια επιχείρηση. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι οι ανείσπρακτες οφειλές φτάνουν τα 2,7 δις. ευρώ με τα 1,05 δις. ευρώ να πιστώνονται σε 890.000 πελάτες.

Από εκεί και πέρα, στη ΔΕΗ περιμένουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές ύψους έως 200 εκατ. ευρώ που έχουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι οποίες έχουν παγώσει την τελευταία οχταετία. Στην κυβέρνηση εκκρεμεί ακόμη να ληφθεί απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κόστος και αν θα υπάρξει επιβάρυνση στα τιμολόγια ενώ στο ΥΠΕΝ εκφράζουν διαφωνίες για το ποσό που έχει δρομολογήσει η ΡΑΕ ως «δίκαιο» και οφειλόμενο για τις ΥΚΩ του 2011.

Η διαφορά που θα λάβει η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ, σύμφωνα με σχετική επιστολή της ΡΑΕ, κινείται περίπου στα 160 – 200 εκατ. ευρώ αλλά, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό εν τέλει θα διαμορφωθεί στα 195 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ διεκδικούσε ποσό που άγγιζε ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ όταν κατατέθηκε το αίτημά της.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεσολαβήσει νομοθετική ρύθμιση καθώς το ζήτημα με τις ΥΚΩ του 2011 έχει κλείσει από τον ισχύοντα νόμο και άρα θα πρέπει να έρθει η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Το ζήτημα προκύπτει από τον νόμο 4067 με τον οποίον η τότε κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου επιχείρησε να βάλει τέρμα στο πρόβλημα των ΥΚΩ. Η νομοθεσία προέβλεπε πως οι χρεώσεις για το διάστημα 2008-2011 είχαν ανακτηθεί από τη ΔΕΗ αλλά, στην πραγματικότητα, στερούσε από τη δημόσια επιχείρηση τις ΥΚΩ για το ένα από τα τέσσερα έτη. Το ζήτημα άνοιξε εκ νέου η ίδια η επιχείρηση καταθέτοντας σχετικά αιτήματα στη ΡΑΕ, η οποία με τη σειρά της αντιλήφθηκε την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση αλλά και το μπαράζ αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκάλεσε στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας.

ΟΦΕΙΛΕΣ… ΠΛΟΥΣΙΩΝ

Ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια χθεσινής του συνέντευξης, πως τα 800 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν πλούσιοι ενώ συμπλήρωσε ότι η εγκατάλειψη του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο περιορισμός του μεριδίου της στην αγορά στο 50% χωρίς να υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα οδήγησε την επιχείρηση να χάσει το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο.